2018-03-01
某日黎到太子「搵食」, 鄰近太子地鐵站的幾條街都有好多食店,剛好黎到柏樹街見到一間門口十分特別的餐廳, 大門係好似傳統中國風的古代推門,細看之下原來係一間CAFE。剛好同友人行街行到攰, 就決定入去稍作休息順便歎杯茶食個TEA啦!入到去發現原來有兩層架喎! 我地被安排坐下層中間位置, 坐低第一個感覺係好WARM以及好古色古香!之所以話古色古香, 係因為店入面的裝潢同擺設都係以木同磚塊黎組成, 仲有少少同時事有關嘅物品放晌度俾客人睇添而且店內十分寧靜好令人放鬆心情, 就算坐滿人都唔會覺得好嘈或者好擠迫咁。由於唔係太肚餓的關係, 叫左一份公司三文治同一個炒飯加一杯朱古力, 雖然款式同茶記大同小異(所以冇影相),不過質素都唔錯喎! 三文治好大份而且都幾多餡, 兩隻手夾實都會趺D料出黎而個炒飯都好熱辣辣, 食完成個人暖笠笠, 再加埋杯拉左花嘅熱朱古力, 簡直完全抵消哂行完街血拼完嘅勞力呀最後我地都差唔多坐左成個幾鐘先走, 呢段期間服務員都冇任何催促過, 而且服務態度有禮, 十分讚賞所以呢度絕對係女生聊天以及休息嘅好地方。