2008-03-09
星期六晚2個人去食, 圍住百合苑行了一圈都找不到, 打電話去問, 佢話係金葉子隔離, 但都係找不到, 只見到一間叫竹屋. 門口企左2個男人, 應該是老闆, 係門口睇menu, 老闆好熱情咁推介, 咁我地就入去試下啦, 睇本menu, 先知道呢間原來係大戶屋, 唔知點解有2個名. 侍應落單都好好禮貌, 因為幾小時之前係時新食完漢堡飽, 只有少少肚餓, 就叫左澳洲雪花肥牛串燒, 三文魚壽司, 甜蝦壽司, 蟹子沙律, 土佐豆腐, 串燒冬菇.澳洲雪花肥牛串燒: 有2串, 每串三舊牛肉, 我一向只吃全熟的牛肉, 未熟的牛肉只覺得滑潺潺好難食, 但係佢地d牛肉咬開之後都係紅色唔熟, 不過完全冇滑潺潺既感覺, 幾好食.三文魚壽司: 舊飯細細舊, 三文魚唔算厚, 但係食落好鮮味, 好肥美的三文魚. 不錯.甜蝦壽司: 甜蝦比出面其他壽司舖大隻, 但味道冇咩特別.蟹子沙律: 我冇份食, 賣相同出面既差唔多.土佐豆腐: 有4件, 浸住好多汁, 唔會好似其他舖頭咁唔捨得比汁, 味道不錯.串燒冬菇: 2串, 黎到時見到好乾, 以為唔好食, 但咬落去好多汁, 好好味.洗手間好闊落, 幾乾淨, 又擺左好多乾花係度.
甜蝦壽司: 甜蝦比出面其他壽司舖大隻, 但味道冇咩特別.
蟹子沙律: 我冇份食, 賣相同出面既差唔多.
洗手間好闊落, 幾乾淨, 又擺左好多乾花係度.
唯一唔太好既係侍應們不會主動加水, 每次想加水都要叫佢地先會加, 總覺得佢地意識唔好要加水比客人咁. 第一杯水夠熱, 綠茶好好飲, 之後再加既都唔夠熱, 咁就變得唔好飲囉
食物味道好好, 可惜d茶唔夠熱, 不過服務不錯.