1K
2017-05-31 1999 views
早年已經聽過好多人開始以果汁療程作為排毒工具,代替一日三餐,Be-juiced嘅配方針對繁忙嘅都市人,供應不含農藥嘅新鮮蔬果汁、果仁牛奶,除左十幾款蔬果汁,有沙律、沙冰、咖啡等,仲有喺美國、日本都好流行Açaí Bowl,比起食低卡乳酪更加有益健康。餐廳就正正位於卑利街樓梯口,黑色貨櫃外型,加上亮眼嘅裝潢,經過都有唔少途人注目。店內提供幾張高枱高櫈,客人可以即場食用食物,以確保新鮮品質,加上食品定價中上,提供堂食座位都好合理。見我地冇乜頭緒,店員輕作介紹,最終試左Açaí Bowl同一枝飲品。Açaí Bowl $125/5 toppings分兩種size,兩款配料細杯裝定價 $65;三款配料大杯裝定價 $115,追加額外配料每款 $5。Açaí Bowl基本上就係以巴西莓製成嘅一碗野,採用亞馬遜出產嘅有機巴西莓冰製造,混合香蕉、奇亞籽等材料打成果蓉,再加入自選配料而成。配料選擇豐富,多款新鮮水果、果籽、花粉、杏仁等,務求令人就算每日食都唔會厭倦。果泥可以選擇無糖口味,我地就唔係追求健康到咁嘅人,所以都係揀番原味。至於配料我地揀左香蕉、藍莓、芒果、香蕉杏仁榖物乾果、麻籽。即時製作,芭西

Açaí Bowl $125/5 toppings

Açaí Bowl / 5toppings

即時製作,芭西莓蓉食落似稠身嘅沙冰、果昔,冰凍微酸,莓味蕉味突出,食落順滑但唔糊口。
所選配料好似香蕉、藍莓、芒果酸酸甜甜,榖物乾果軟糯得黎有嚼頭,麻籽增添口感,清爽得黎又飽肚

Açaí Bowl / 5toppings

Aloha Chiller $55(椰青水、菠蘿、巴西莓)

凍壓果汁有超過20款,避免太青嘅味道,揀左穩陣嘅材料。
飲落清新椰青水帶菠蘿味道,莓味較弱,幾好飲但價錢太貴了!

Aloha Chiller

Aloha Chiller、Acail Bowl

Be-juiced嘅產品貫切 "good in, bad out"嘅理念,健康行先,Açaí Bowl同果汁味道都很好,但呢類天然健康食品喺香港唔算好流行,價錢較貴。
要經常食,未必個個負擔到,偶然一次還好。而且我個人信念極唔堅定,易受誘惑,要detox持之以行,恐怕好難成事。

餐牌:

2017-05-21