2012-12-13 17 views
第1次寫食評! 多多包涵;)朋友幫我補祝生日...一行5人去左sogo附近既樓上餐廳.餐廳好易就搵到 地點都算方便 sogo行過去都唔駛5分鐘 再搭電梯到19樓.朋友講明Fine Dining, 確實令我有期待! 門口睇落唔錯: ) 入面環境 氣氛亦確實幾好(我去既時候係夜晚環境比較暗同有蠟燭所以情調幾好 都幾o岩情侶慶祝)不過唔記得影下個餐廳d環境...淨係掛住影之後d野食 haha其實係1個 4-course dinner: starter, soup, entree, 再加dessert, 包一杯飲品(coffee or tea or soft drinks)如果有興趣亦可以飲紅酒之類, 不過由於我唔好酒類所以朋友冇叫.前菜可以揀麵包配蕃茄salsa 或者 廚師精選頭盤. 我地另外仲點左煙三文魚凱撒沙律同芝士酥皮焗蟹肉.上: 煙三文魚凱撒沙律: 個樣好特別, 用左洋蔥圍住d菜 旁邊再放麵包同煙三文魚. 菜十分新鮮 不過個人就比較中意多d dressing 略嫌中間既菜唔夠dressing (dressing都o係外圍)..;D左下: 廚師精選頭盤: 左起龍蝦雲吞配龍蝦湯既汁, P
第1次寫食評! 多多包涵;)

朋友幫我補祝生日...一行5人去左sogo附近既樓上餐廳.
朋友講明Fine Dining, 確實令我有期待!

門口睇落唔錯: ) 入面環境 氣氛亦確實幾好

前菜: 上: 煙三文魚凱撒沙律, 右下: 廚師精選頭盤, 左下: 芝士酥皮焗蟹肉

左下: 廚師精選頭盤: 左起龍蝦雲吞配龍蝦湯既汁, Parma Ham, 同1個我唔記得左個名既魚 (sorry)
waitress有特別提醒我地食果陣要分次序, 首先係龍蝦雲吞, 再食魚, 最後係parma ham.
朋友們一致認為3樣之中魚最好味!

右下: 芝士酥皮焗蟹肉: 酥皮好脆 芝士同蟹肉配合亦唔錯 唔會互相蓋過d味

湯: 有黑松露忌廉湯同牛尾湯, 可以加$轉龍蝦湯
我試左黑松露忌廉湯 口感唔錯 唔會太稀 黑松露味道突出!
湯: 上: 黑松露忌廉湯, 下: 牛尾湯
主菜總共有8款, 我地5個人share食所以揀左5款唔同既黎試

主菜中朋友最愛都係魚, 味道 口感一流. 而我最愛蟹意大利飯, 配上黑松露之後既味道實在正!
不過食完d飯之後見到隻碟都有d油 如果可以少d油而唔影響味道就perfect啦

豬, 牛, 魚既side dish係薯蓉 佢d薯蓉都唔錯 口感幾好 因為d薯蓉入面有一片片薯仔切成既薯片.
深海鱸魚柳伴白酒牛油汁
西班牙紅蝦伴意大利墨魚麵
西班牙黑毛豬肉眼伴芥末子汁
燒美國牛柳配烤蘑菇伴黑醋汁
黑松麵包蟹意大利飯
d黑松露係放o係旁邊自己加 我覺得加左之後更好味!

甜品有3款可以揀, 不過唔o係menu上面所以我估佢地會定時轉掛...
甜品: 上: Creme Brulee, 下: chocolate cake
chocolate cake果個個名我又唔記得左(sorry)
佢唔係普通chocolate cake因為佢上果陣會比我地熱熔左既朱古力醬自己淋上去個cake度
個cake上面有塊朱古力 熔左之後中間會"lup"左落去
個cake比mousse cake硬而且中間(好似)有杏仁 食落仲有d酒味

Overall 真係唔錯. 其實我比較少食fine dining既餐廳
不過我覺得d野食幾好味 環境氣氛又唔錯 特別日子黎食都不失為1個好選擇

Other Info. : 1. 據聞朋友有Reserved, 不過因為唔係我book, 所以唔知平時駛唔駛book定枱. 2. 上菜既速度好好,每道菜相隔既時間恰到好處. 唔會太快未食完就上定下一道菜擺o係度 真係岩岩好 3. 因為我生日 所以朋友叫餐廳預備其中一份甜品creme brulee 既碟上寫上祝福字句和名字 仲有蠟燭吹.
2012-12-12
$300 (Dinner)
Celebration
Birthday