2019-11-05
之前經過尖沙咀Dazzling Cafe 分店已經好想試下,咁啱萬聖節當日要去銅鑼灣,就同朋友去左皇室堡分店食晚飯。銅鑼灣分店既設計同尖沙咀有D唔同,唔係用粉紅色作為主題,改用左白色木材加植物配搭,有種小清新既感覺,所以就算一家人/同朋友去都好啱Feel。有D凳係用左兔仔耳做設計,好可愛,而琴日我地就坐左係梳位枱位置,張梳位好舒服,仲有cushion提供,唔錯。因為係萬聖節,所以餐廳推出左期間限定既萬聖節限定菜式同Menu。萬聖節限定Menu係二人份既,入面包晒3樣萬聖節限定菜式﹑所以我地叫左個Set。除左3樣特色食物之外,仲有一個預設左既沙律同一個意粉(可以係Menu上面任揀),開始仲擔心唔夠食,諗緊好唔好加多個意粉,點知原本份量都幾多,我地食完之後好飽,哈哈。香料雞腿凱撒沙律份量都算多,如果一個人食,應該整係食呢個就已經飽晒。凱撒沙律上面既兩大塊雞腿肉燒得好香,雞皮燒到好脆身,咬落去一D油膩既感覺都無,所以我連皮一齊食晒。無骨雞腿肉肉嫩多汁,配上清新既凱撒沙律食一流!!! 凱撒沙律既麵包粒同煙肉粒都唔算太乾身太硬,所以整體黎講幾好食。青醬奶油雞腿麵我一向都好鍾意食青醬意粉,因為覺得
銅鑼灣分店既設計同尖沙咀有D唔同,唔係用粉紅色作為主題,改用左白色木材加植物配搭,有種小清新既感覺,所以就算一家人/同朋友去都好啱Feel。有D凳係用左兔仔耳做設計,好可愛,而琴日我地就坐左係梳位枱位置,張梳位好舒服,仲有cushion提供,唔錯。 因為係萬聖節,所以餐廳推出左期間限定既萬聖節限定菜式同Menu。萬聖節限定Menu係二人份既,入面包晒3樣萬聖節限定菜式﹑所以我地叫左個Set。除左3樣特色食物之外,仲有一個預設左既沙律同一個意粉(可以係Menu上面任揀),開始仲擔心唔夠食,諗緊好唔好加多個意粉,點知原本份量都幾多,我地食完之後好飽,哈哈。 香料雞腿凱撒沙律
我一向都好鍾意食青醬意粉,因為覺得佢個味道好香,而呢個青醬意粉加左奶油係入面,仲用左芝士粉灑係面,所以食落更加香濃。無骨雞腿肉同沙律個個係一樣,都係咁肉嫩多汁。
惡魔OREO蜜糖吐司
一上枱我地就聞到好香既朱古力味,已經流晒口水。不過,碟上面既萬聖節畫花實在係太靚,所以忍唔住相機食先。大家記住影相唔好影太耐,因為個雲呢拿雪糕溶得都有D快。整個甜品偏甜,一個人應該無辦法食得晒,同人一齊happy share就啱啱好! 多士盒朱古力粉既外層好好食,有少少脆身,內層係好香軟既麵包,食既時候切開一少塊咁點少少煉奶/OREO醬,更加好食。雲呢拿雪糕味道普通,如果轉埋朱古力雪糕球就更perfect^^
呢個OREO奶昔真係超級大杯,我最後飲唔晒>< 質感介乎奶昔同沙冰之間,但唔算太涷太難入口。味道方面,我幾鍾意佢唔會太甜,加左cream都唔會覺得好膩,幾好。
呢杯飲品賣相一流,好可愛,真係有怪獸公司毛毛既感覺。味道方面就係一杯好普通既乳酸沙冰,甜多過酸,不過都有少少消滯既感覺,幾refreshing。