2021-11-02
🍻 啤酒🐷食評 🍖 💁🏻♀️|La Mensa Grill & Bar (九龍城區)|💁🏻♂️唔知大家平時Happy Friday有咩地方去呢🤪雖然今日唔係星期五🥲,但小編同豬生心血來潮,走左去九龍城既一間意大利餐廳,沿路有成4/5間地產遮曬間餐廳😓都幾難搵下呢到環境其實幾舒服幾chill,最岩星期五收工同朋友/伴侶一齊黎飲杯野😌大家未惗到黎緊星期五去邊既,就記得save低呢個post喇✨·—·—·—·—·—·—·—·—·—·—·#🍻🍖 質素:🥗Sesame Crusted Tuna Chunks|黑白芝麻吞拿魚卷|$120作為starter黎講,呢款吞拿魚卷都都幾特別🤤芝麻味好香,吞拿魚外圍都燒過,食落唔會有筋,面頭仲有啲芒果肉同香草做配料🤭整體味道都仲係吞拿魚做主導,唔會比芝麻同其他配料搶fo,份量對2個人黎講就多左啲😂4個人食就岩岩好✨評分:7.5 / 10 分🍝Beef Lasagna|牛肉千層麵|$138小編同豬生都好中意食千層麵,呢個千層麵亦都冇令我地失望😍焗完出爐既千層麵都仲好有水份,唔會乾到硬曬,面頭有好多芝士濃濃地好香,千層麵中間仲有好多肉醬🤤個盤都好保暖,食完成個p
#🍻🍖 質素:
🥗Sesame Crusted Tuna Chunks
|黑白芝麻吞拿魚卷|$120
✨評分:7.5 / 10 分
🍝Beef Lasagna
|牛肉千層麵|$138
小編同豬生都好中意食千層麵,呢個千層麵亦都冇令我地失望😍焗完出爐既千層麵都仲好有水份,唔會乾到硬曬,面頭有好多芝士濃濃地好香,千層麵中間仲有好多肉醬🤤個盤都好保暖,食完成個pizza先再食千層麵都仲係熱辣辣架
✨評分:9 / 10 分
🍕Prosciutto e funghi|$160
呢款pizza有|蕃茄· Mozzarella cheese· Parma ham·芝麻菜|Pizza都幾大份下,大概有3-4個人既份量,賣相都幾吸引🤭不過啲ham卷埋一卷一啖就食左,變左冇得啖啖都有ham食,得芝士有點dry,而pizza底有少少硬身
✨評分:6 / 10 分
🌮Mexican Tacos(Chicken)
|墨西哥夾餅(雞肉餡)|$58 / 1份
夾餅餅皮好鬆脆,一啲都唔厚粉,雞肉餡+墨西哥既salsa醬+牛油果醬,落少少檸檬汁,味道好多層次,好清新🤤食得多芝士覺得好油膩既話就可以點呢款中和番
主menu都有呢款墨西哥夾餅,不過咁岩今日daily special有得單點一份,咁就可以再嗌其他野食,唔怕食唔曬啦😌
✨評分:8.5 / 10 分
🍹Tropical Fizz|$68
飲品小編點左呢杯mocktail,第2朝仲要番工唔好飲酒穩陣啲😌呢杯soda既橙同芒果味都幾出,飲落有少少氣泡幾fresh
✨評分:7 / 10 分
🐷整體評分:
✨總分:8.25 / 10 分
✨推薦? #😋幾好食喎
·—·—·—·—·—·—·—·—·—·—•
🍻 #La Mensa Grill & Bar 🍖
🚩 九龍城啟德沐寧街10號Oasis Place地下D-F號舖
🚩荃灣楊屋道88號Plaza 88地下5-7號舖
✨🐷