2020-03-28 92 views
Happy Friday諗住食好啲, 走咗去圓方食Greyhound之前喺openrice嘅推介裏面 見到有個相當唔錯嘅泰式龍蝦冬陰功部隊鍋, 令人垂涎三尺但係大家都知道大食妹一向奉行節儉簡樸, 而且唔係好好龍蝦, 最後都係揀返個比較平㗎嘅泰式冬陰功部隊鍋 (不含龍蝦)<泰式部隊鍋麵>泰式部隊鍋麵湯底酸酸辣辣好開胃裏面有好多唔同種類嘅海鮮, 例如斑塊、青口、魷魚同帶子, 中間有隻生蛋, 刺穿之後蛋汁同埋湯底融合, 味道更上一層樓 配上軟Q 嘅泰式麵, 非常好食<海鮮菠蘿炒飯>海鮮菠蘿炒飯就相對遜色, 之前睇openrice嘅專欄裏面見到佢菠蘿係燒到燶燶哋嘅 但出到嚟只有輕輕燒過雖然菠蘿依然係非常清甜, 但係就有少少失望可能我哋嘅期待值有啲高... 但底下嘅薑黃飯混合咗腰果、提子乾同多隻嘅大蝦, 都係相當唔錯嘅

<泰式部隊鍋麵>
泰式部隊鍋麵湯底酸酸辣辣好開胃
配上軟Q 嘅泰式麵, 非常好食

<海鮮菠蘿炒飯>
但出到嚟只有輕輕燒過
雖然菠蘿依然係非常清甜, 但係就有少少失望
  • 泰式部隊鍋麵