2021-04-29
/𝑀𝑎𝑛𝑠𝑜𝑛𝑠 𝐿𝑜𝑡🇭🇰/#sa灣仔篇 #sacafe篇➖➖➖<二訪•夜遊咖啡店☕️> ➖➖➖上次都食過一次burger 覺得唔錯份量幾足 味道不錯~ 今次夜晚再去又係另一種格調😆除咗有主食、咖啡 都有啤酒shisha 等 無論想食tea, dinner 定happy hour 都得! ➖➖➖1️⃣grilled beef and new potato salad $88 🌟呢款沙律應該係我食過都幾豐富嘅沙律☺️都幾多配料 有啲似all day breakfast ~而且份量都幾多 都夠飽🤤🤤牛肉夠軟腍juicy 但都幾有嚼口大概五成熟 幾粉嫩 唔會好鞋口有筋 肉味都夠濃而且加左酸汁 更加帶出肉味🤤另外仲有薯仔粒麵包粒、牛油果、車厘茄同大量沙律菜 平衡得唔錯 唔太滯➖➖➖2️⃣chicken green curry risotto $108 平時較少見嘅配搭 雖然賣相唔算好吸引不過味道比預期中好食😆都算不錯雞胸份量適中 有火箭菜舖面risotto 唔會太濕 帶點硬實口感先食到青咖喱嘅微辣 後有椰味甜甜地飯入面都有翠玉瓜之類嘅蔬果 無咁膩➖➖➖3️⃣mocha $45 (M) / $
#sa灣仔篇 #sacafe篇
<二訪•夜遊咖啡店☕️>
上次都食過一次burger 覺得唔錯
份量幾足 味道不錯~ 今次夜晚再去
又係另一種格調😆除咗有主食、咖啡
呢款沙律應該係我食過都幾豐富嘅沙律☺️
都幾多配料 有啲似all day breakfast ~
而且份量都幾多 都夠飽🤤🤤
牛肉夠軟腍juicy 但都幾有嚼口
大概五成熟 幾粉嫩 唔會好鞋口有筋 肉味都夠濃
而且加左酸汁 更加帶出肉味🤤
另外仲有薯仔粒麵包粒、牛油果、車厘茄同
大量沙律菜 平衡得唔錯 唔太滯
平時較少見嘅配搭 雖然賣相唔算好吸引
不過味道比預期中好食😆都算不錯
雞胸份量適中 有火箭菜舖面
risotto 唔會太濕 帶點硬實口感
先食到青咖喱嘅微辣 後有椰味甜甜地
飯入面都有翠玉瓜之類嘅蔬果 無咁膩
➖➖➖
3️⃣mocha $45 (M) / $55 (L)
原來都幾大杯😆朱古力味會比較突出
覺得有少少甜 會似飲梗朱古力多啲
如果咖啡同朱古力兩者可以再balance d 就更好
4️⃣tonic espresso bomb $60
呢個幾有gimmick haha
其實就好似平日嘅espresso tonic
可以自己倒/ 放espresso 落tonic water 到
最後加埋橙片
過程會好似炸彈爆炸咁💣 不過記得温柔啲放