從來唔鐘意寫食評都想寫番篇。話說我之前都有call開app叫開外賣食呢間野,咁佢啲餅靚就一直都知。今次路過,直接自取,叫咗啲pizza同肉醬意粉,pizza餅皮同以往一樣咁正,之前都食得出喺手製皮,但都估唔到真係叫一單搓一單,唔怪得淨食餅邊啲皮都好似食緊啲貴佢成條街嘅酒店西廚咁,好有麵香同生命力。肉醬意粉app冇得叫,落街舖先有,順便叫嚟試吓,睇佢哋個餐牌真係會當咗佢係流流薄餅店中嘅一個side,但$58, 區內嘅午市價,佢全日供應,包沙律嘢飲好閒,個意粉卻絕不欺場,佢叫肉醬,唔知係咪食得太多大家樂,呢個食起嚟啖啖肉到好似食緊肉丸咁,摷極都仲有,重要嘅喺佢用嘅牛肉食得出喺同佢嘅肉丸pizza同一款,有肉味,鮮,肉質結實唔多肥肉但亦唔dry,反而有啲好香嘅肉膏肉汁,融合埋喺意粉裏面,好似食番細個嗰啲未偷工減料嘅真‧肉醬咁(但啲肉靚好多囉)。買意粉有得加廿蚊肉丸,真係後悔冇加。講明要等15-20分鐘都值。好多地方肉醬多就會麵少,但佢肉醬多,啲意粉都食得出冇少過,仲要加埋個頗有份量嘅烤焗芝士喺面,喺佢嗰啲用喺pizza上面、冇溝過奶油忌廉嘅靚拉絲芝士,壓得到落哂一個普通焗飯式鋁盒都算佢勁。開頭話要20零分鐘左右,去到仲要多一兩分鐘,天時熱唔想等太耐但都好有禮貌。叫咗嘅嘢唔算少,但全部即搓即焗即製,20-30分鐘真係算有效率。我之前試過佢連用喺餅上嘅香草都係真香,唔係點綴喎。最平嘅pizza都係$68,自問大食但試過食半個都到食都我撑撑腰。呢個價錢有咁嘅質素,住得近真係好口福。
2021-09-29
Waiting Time
25 Minutes (TakeAway)
  • 瑪格麗特 magherita pizza,肉醬意粉