活化後的中環街市,是要到訪一下的。第一次去時比較迫人,當時經過這餐廳看到食物擺盤和樣子已覺得吸引,不過街市變成另類商場,商鋪也不是特別吸引得令我覺得必定要再來。偶然ig彈出相片,那套下午茶看起來吸引,細看一下原來是這間位於中環街市的餐廳(宣傳做得好呀!)原本見C類食肆是令人卻步的,下刪n個原因說服自己破例一次。唔講周邊嘢,講餐廳環境:開放式開揚的餐廳,應該咩類別都唔會特別有助防疫,中間的圓檯位置檯與檯亦無隔板,餐碟設計會令餐具很易跌在檯面,所以唔好特別關注防疫議題了。感覺和街市是隔開了另一個空間,唔錯!最怕太迫太嘈。講番餐飲食物,必定要讚下午茶set的木盒設計,有中環街市signature樓梯景,是特別的三層木盒內食物份量足,設計精美,而且每件唔細件,有誠意由咸點到甜點都美味吸引!特別是薯皮,流心芝士撻,鵝肝西多士,芒果蝴蝶酥都是一食難忘!好味又特別至於鬆餅,ok嘅,如果熱些新鮮些更佳。最唔吸引是那個粉紅色椰子甜到不得了的甜品,純粹唔啱個人口味。整個下午茶set的食物非常有水準,可是下午茶的茶只包兩杯咖啡,唔飲咖啡的人,只要選其他飲品都要每杯加30元,加錢唔係問題(其實完全唔抵),最大
原本見C類食肆是令人卻步的,下刪n個原因說服自己破例一次。
三層木盒內食物份量足,設計精美,而且每件唔細件,有誠意
整個下午茶set的食物非常有水準,可是下午茶的茶只包兩杯咖啡,唔飲咖啡的人,只要選其他飲品都要每杯加30元,加錢唔係問題(其實完全唔抵),最大問題是加30元的茶細杯之餘是用茶包沖,無熱住超快凍咗。失去下午茶的“歎茶”精髓。
幸好廚師手藝好,食物有水準,擺盤靚,所以整體都是享用了一餐令人愉快的下午茶,亦打到港女卡。多謝廚師

2021-12-05
Type of Meal