2011-06-03
我一行6人都愛上了 HIPOT 啦. 朋友最愛火煱, 上次來是復活節, 見報紙寫有特價就試下啦, 真係好得, 4個人叫左好多野, 最後食唔晒攪到要打包, 都係 @150 一個.這次仲得, $25一個煱, 佢本身係一人用那種, 但冇限幾多人食, 我地2人share一個, ok呀. $21 一個人任食菜, 都算好多款, 有: 白菜, 娃娃, 小棠菜, 生菜, 油麥菜, 紫菜, 大豆芽, 溫室豆苗, 冬瓜, 白蘿蔔, 豬紅, 豆腐, 炸腐皮, 炸魚皮, 生麵, 粉絲, 烏冬. 平時食火煱叫菜唔底, 好鬼貴, 係任食先會食多d菜, 一般都係叫肉多d.$12 一個人任飲, 嘩: 汽水, 豆漿, 蘋果汁, 酸梅汁, 梨汁, 仲有杏仁茶, 芝麻糊, 都真材實料, 似自己煲, 唔似開水的.講開個任飲, 真係要提一提上次去要左杯熱豆漿, 一飲, oh, 煲過火的味. 呀, 真係飲唔倒, 冇辦法, 攞起去倒啦. 撞正呀經理, 同佢講左一聲d豆漿 "囉" 的. 就算啦, 我地冇期望d咪, 也冇理啦, 唔飲豆漿可以飲第d. 點之, 幾分鐘後, 佢親自攞過兩杯來, 從新煮過, 請再試試啦. 嘩!
講開個任飲, 真係要提一提上次去要左杯熱豆漿, 一飲, oh, 煲過火的味. 呀, 真係飲唔倒, 冇辦法, 攞起去倒啦. 撞正呀經理, 同佢講左一聲d豆漿 "囉" 的. 就算啦, 我地冇期望d咪, 也冇理啦, 唔飲豆漿可以飲第d. 點之, 幾分鐘後, 佢親自攞過兩杯來, 從新煮過, 請再試試啦. 嘩! 好有驚喜呀! 有酒店的service. Hipot 係under 稻香的, 雖然是在 Holiday Inn Express 內, 但都古唔到service禁好. 之前有人話佢地service 唔好, 我唔覺得有佢講禁差, 起碼, 兩次我地都好滿意!
再叫d肉, @ $20 碟 起, 新鮮呀.
佢冇限時間的, 我地食左3個鐘. 最後大家都食到飽死, 走人, 都係每人$80呅. 免加一, 免醬介(佢好多醬料選擇). 想點呀, 一句講晒, 得!
而家出街食碗粉都要廿幾呅到四十多呅, 如果來Hipot, $25+$21x2=$67 兩個人, 坐得舒適, 又好食. 飲埋野, 食埋甜品, 比多$12x2 都只係$91. 大熱天時, 好過自己煮.
如果朋友們想找個地方大家聚下, 又食得健康d, 或者平日冇住家飯食, 冇咪菜食, 可以考慮去這間. 我係食住家飯的人, 但係, $21呅真係買唔倒以上講的禁多款菜.