2021-12-03
希臘神話就聽得多,希臘菜就真係第一次食!今次就黎到灣仔月街 一嘗隱世希臘小餐館Artemis & Apollo。餐廳裝潢充滿異國風情,純白色嘅拱門背後 隱藏住意想不到嘅地道希臘菜同埋多款希臘岀產嘅紅白酒~▪️Hummus $58鷹嘴豆泥質地好順滑!唔似平時食開好重香料味個種,反而有種清新嘅感覺,超岩口味。▪️Warm Pita $32薄餅軟熟有咬口,入口帶麥香焦香,配hummus一流!▪️Vegetable Crudités $68有蘿蔔、西芹、椰菜花、青瓜等多款蔬菜。雖然好raw又無乜調味,但全部都勁爽脆!食得岀好新鮮!作為開胃菜唔錯~ 點埋hummus就別有一番風味▪️Tirokroetes $138芝士控必食嘅炸芝士波波!外層香脆唔油膩,內𥚃滿滿鹹香芝士,摵開仲有拉絲添!估唔到點埋蜜糖甜甜鹹鹹仲好食! ▪️Watermelon and Beetroot salad $98好似甜品嘅一道沙律。西瓜香甜多汁,配上富鹹香嘅羊奶芝士,甜味更為突岀。加埋紅菜頭黃菜頭,係好fresh嘅開胃菜,好啱清一清味蕾再食主菜~▪️Prawn Saganaki $168見到差唔多每枱都有嗌呢道火燒大蝦!店員會係客人
▪️Hummus $58
▪️Warm Pita $32
薄餅軟熟有咬口,入口帶麥香焦香,配hummus一流!
▪️Vegetable Crudités $68
▪️Tirokroetes $138
▪️Prawn Saganaki $168
見到差唔多每枱都有嗌呢道火燒大蝦!店員會係客人面前點燃希臘茴香酒 再倒落鐵板,個火大到好IGable呢~ 蝦肉彈牙,一啲都唔乾,加埋面頭嘅富鹹香奶香嘅feta cheese、Greek pepper,食落又唔會太寡。不過呢個價錢食兩隻蝦,又真係肉赤左啲。
▪️Whole-roasted Market Fish (時價)
時令烤魚~ 今次就碰上Sea bream $368
魚皮烤得焦脆,肉汁依然能夠被鎖緊,質地好嫩滑呢~ 亦唔會有好多細細條嘅魚骨。鯛魚鮮味十足,只經檸檬汁、橄欖油簡單調味,味道已經唔錯。面頭仲有啲好似薯片咁脆嘅葉
▪️Lantides 5 Senses $108
黎自希臘Peloponese嘅white wine~ 用上Moschofilero呢款提子。飲落好清新,酸度低,入口有檸檬、青檸味,幾啱配沙律一齊食~