2008-04-30
我見呢間新開既火煱店做緊一蚊A5和牛推廣, 揾埋朋友仔去試下啦!雖然間鋪係紅磡咁遠, 但係我哋兩個為食妹都係山長水遠咁走入去試下.是晚菜色如下:A5和牛刺身(推廣價$1)飽魚刺身一隻(推廣價$48)美國雪花肥牛(例$98)黃帝菜($28)什菌拼盤($58)手打鮮丸四寶($48)鴛鴦湯底($60)前菜(一坐底就上枱, 老屈你食, 無得唔要$18)另加茶介每位$8, 醬料$18本來想七點半去食, 但訂枱既時候, 佢又話因為鋪面唔大, 所以要分時段: 六點至八點三或八點半至十一點, 咁我六點先收工, 惟有訂八點半啦. 但係我哋去到, 連埋我哋都只係得三枱客, 好心佢新開張又唔多客就無謂分時段啦, 想做多轉咪限時囉, 浪費曬我哋啲時間, 食到夜一夜先走得.講返食物先啦, 雖然個A5和牛係刺身, 但係我哋一坐底, 佢就上咗個和牛先, 到我哋點完野食都遲咗十分鐘先食啦, 所以我都唔敢當刺身食, 當火煱料烚下烚下囉. 味道方面令人失望, 無乜牛肉味, 亦都無乜油脂, 食完之後一滴油都無留係口, 比較可取既係肉質鬆軟. 份量方面呢, 雖然係推廣價都預咗唔會好大份, 但係和牛既份量真係好少, 有十片大約
是晚菜色如下:
A5和牛刺身(推廣價$1)
飽魚刺身一隻(推廣價$48)
美國雪花肥牛(例$98)
黃帝菜($28)
什菌拼盤($58)
手打鮮丸四寶($48)
鴛鴦湯底($60)
前菜(一坐底就上枱, 老屈你食, 無得唔要$18)
另加茶介每位$8, 醬料$18
講返食物先啦, 雖然個A5和牛係刺身, 但係我哋一坐底, 佢就上咗個和牛先, 到我哋點完野食都遲咗十分鐘先食啦, 所以我都唔敢當刺身食, 當火煱料烚下烚下囉. 味道方面令人失望, 無乜牛肉味, 亦都無乜油脂, 食完之後一滴油都無留係口, 比較可取既係肉質鬆軟. 份量方面呢, 雖然係推廣價都預咗唔會好大份, 但係和牛既份量真係好少, 有十片大約20mm X 50mm X 1mm. 唔知呢個係正常份量還是推廣價份量, 若果真係正常份量就真係超級無敵勁唔掋, $480食十片細細片和牛, 我不如係citysuper之類買返屋企自己煮好過啦.
到個飽魚刺身咧, 我平時好少食刺身, 飽魚刺身更加係第一次食, 所以都唔知點既味道先叫好食. 我個人意見就覺得個刺身都好爽, 又夠新鮮, 價錢貴唔貴我就唔識分, 不過$48試下都OK.
由於個和牛份量太少, 我哋兩個牛魔王又點夠喉?! 所以另外要多個美國雪花肥牛. 呢個肥牛一樣係細細片, 不過比和牛大片少少. 牛肉味比和牛多, 但依然係好淡, 點少少醬油已經會蓋過曬啲牛味. 最唔掂既係啲所謂雪花肥牛, 有半碟係半片脂肪半片牛肉既牛肉片, 就算你話係同一嚿牛肉上面切落唻, 我覺得都唔應該畀客食囉. 若果你係大大片牛肉入面有一部份係肥脂肪就還可以, 但係你又切到細細片, 咁樣食法真係唔掂. 若果你話成本貴, 咁不如細碟啲囉, 你咁樣溝啲"雜質"入去, 真係食得好無癮.
其它食物如皇帝菜, 什菌, 四寶丸都用料新鮮, 不過菜既份量真係太少, $28既菜煮埋得一碗份量左右. 什菌併盤要$58我都覺得遍貴.
另外一樣要提吓既係佢哋既醬油, 佢哋有個配料架畀你加配料入鼓油度, 又會有一碟自制既XO醬畀你, 但係個XO醬好辣, 我哋只係食少少少少就無點過, 可以話係無食過就收返. 但係醬油錢要每位$18, 我相信其中唔少係因為呢碟XO醬, 對於無辣不歡既人就無所謂, 因為佢一定會食呢個XO醬, 但係對於唔食辣或者鍾意食食物本身鮮味既人唻講, 呢個XO醬就好多餘.
埋單既時候, 食物連加一原本係$452.1, 佢竟然將個一毫子進一收我$453喎. 其實依家有邊個會要返啲毫子吖? 畀tips都畀咗啦, 但係佢自己進一就有點兒那個囉, 連員工既下攔都要食埋.
最後總結係, 呢個鋪有太多老屈收費, 印象麻麻. 若果唔係有推廣價食品拉底返個總數, 呢餐真係超唔掋.