2020-08-26
星期日去咗黃埔行街,行咗去蕪湖街嗰邊,見到有間古早蛋糕店「阿里山」有人排緊隊,我哋就走去八下,原來啲人買緊榴槤味😂,但我唔食的。不過蛋糕其實有🌈好多款口味,包括比較大路(如原味、朱古力同芝士等)同店舖獨家(如榴槤、柚子同榛子等)嘅款式。望多兩望,頭先嘅人流已過,店員好熱情地讓我哋試食,並介紹唔同口味所採用嘅食材,全部都係真材實料👍。後尾老闆出現埋,佢更加落力同友善,我哋仲同佢吹咗陣水。等蛋糕出爐嘅時候,就可以睇下右手邊廚房整餅嘅過程,各個步驟顯露於街坊眼前,洗蛋同打蛋等各工作都交由後生師傅包辦🧑🏻🍳!蛋糕出爐後,就交俾女店員切,佢好精準咁用間呎度住嚟切,成條生產線好流暢😊。我同朋友夾埋買咗三款,其中兩款我同佢Share,咁就可以食多款口味!留意番,呢間蛋糕舖係可以買半條㗎😉。榛子蛋糕($85),呢款蛋糕嘅面特別唔同,因為有好多堅果粒🌰,令人聯想起好似食緊金莎咁,為蛋糕加添口感;而蛋糕本身就有微微嘅咖啡同朱古力味。朱古力蛋糕($85),蛋糕無論味道定顏色都好濃郁,🍫朱古力味甜甜的,並且加入咗朱古力粒,切嘅時候覺得硬硬地,但食落又唔覺喎!日本柚子蜂蜜蛋糕($95),🍋柚子味道突出,食得出
三款味道各有千秋,不過共通點就係蛋糕本身非常鬆軟🤤。
題外話,我覺得呢間蛋糕舖嘅紙盒隻色好靚💜。
總括嚟講,紅磡區嘅街坊而家都有古早蛋糕食喇,暫時區內應該得佢吧🤔。佢嘅蛋糕口味有成十款,相信總有一款啱你!