2015-08-22
你鐘情於食牛嗎?雖然知道哩個動作並唔環保,但係我卻無從抗拒牛肉既騷香。噤係香港有好食既牛腩嗎?華姐既清湯腩質素四平八穩,新仙退一百個大步,九記水準飄忽且成自由行食堂,群記路途遙遠,去得來都已沽清。講來講去,都係沒有一間令我有種驚艷既感動。但係八寶,佢俾到我。第一啖湯,就知道佢既口味係行偏鋒路線,除了清湯必需既牛香外,仲有濃郁既當歸味。無錯,就係很台灣的那種药材湯頭,如果你去台灣愛吃羊肉爐之薑母鴨、藥饍排骨,八寶既湯頭你會一試傾心,肉香、葯香既回甘絕對令人難忘。噤,主角牛腩呢?為了一試其手勢,我叫了三寶,姐係爽腩,坑腩,崩沙腩。最愛既爽腩軟淋而不失咬口,兼具有濃郁牛香。坑腩入口一咬已經化開,肉味最濃,雖則對我來講就偏淋,但完全沒有塞牙既軟淋我並不抗拒。崩沙腩,連筋膜和肉兼具肉味同口感雙重享受,相當不錯。而更為重要既係、三寳濃厚既牛香更托出碗中蘿蔔的清甜,一濃一清,相互輝映,提升了味道上的層次。總而言之,八寶未必人人受落,但唔計其偏鋒湯頭的話,其牛腩質素相當之高,一定係我三甲之選。P.s.粉麵質素平淡無奇,且飛水不足會沖淡其濃湯,我建議大家叫淨腩,配撈麵或叫浄麵填肚便夠。