日本菜真係食唔厭㗎,難得放假就預約咗間銅鑼灣人氣omakase 店~ 「重房」❣️聽講都係預約困難店,好彩我哋一早book定位咋!佢喺Lee Garden附近,門外以暗黑石紋打造型格日系路線,餐廳座位不多大概有八至10位,當日lunch time時間去都已經滿座,果然真係好熱門嘅一間omakase🖤𓏸𑁍𓏸𓈒𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓏸𓈒𑁍𓏸餐廳門外有擺放餐牌,lunch time有兩個超值餐可以選擇,分別有12-13品 $598 和 14品 $798, 14品係有添加了特別食材,如稀少部位 的時令特色刺身 (例如:西班牙紅蝦,原條秋刀魚); 而晚餐係15-18品 $1580𓏸𑁍𓏸𓈒𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓏸𓈒𑁍ᵂᴴᴬᵀ ᵂᴱ ᴼᴿᴰᴱᴿᴱᴰ12-13品 廚師發辦 $5986件壽司𓐎 先付 - 蟹肉菠菜𓐎 蒸物 - 茶碗蒸好滑溜嘅茶碗蒸,入面有海鮮粒。𓐎刺身 - 平政魚師傅介是屬於鰤魚的類別,比較油香,還加上了自家製彩芝麻粉😋𓐎北海道新鳳趾生蠔🦪肥美飽滿又鮮甜的生蠔,加有自家製土佐醋啫喱,配搭得好新鮮的感覺😋𓐎 吞拿魚腦天小妹第三次食到咁矜貴嘅部位,lunch 食都係第一次🤩 因為100kg 吞拿魚入面只得

𓏸𑁍𓏸𓈒𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓏸𓈒𑁍𓏸

𓏸𑁍𓏸𓈒𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓏸𓈒𑁍
ᵂᴴᴬᵀ ᵂᴱ ᴼᴿᴰᴱᴿᴱᴰ
12-13品 廚師發辦 $598
6件壽司

𓐎 先付 - 蟹肉菠菜

𓐎 蒸物 - 茶碗蒸
好滑溜嘅茶碗蒸,入面有海鮮粒。

𓐎刺身 - 平政魚
師傅介是屬於鰤魚的類別,比較油香,還加上了自家製彩芝麻粉😋

𓐎北海道新鳳趾生蠔🦪

𓐎 吞拿魚腦天
小妹第三次食到咁矜貴嘅部位,lunch 食都係第一次🤩 因為100kg 吞拿魚入面只得得1kg 天腦
,即額頭部位,真係好珍貴!大廚用火炙燒,令到油香滿溢,超滿足啊🫶🏻

𓐎 一品 - 磯煮飽魚
師傅慢煮鮑魚再醃製了一日,非常濃郁😋
鮑魚肉身爽彈,配合鮑魚肝汁真係非常鮮甜。還建議最後先食用大根,汁者真係超濃味👍🏻

𓐎 燒物 - 馬友
小妹每次去日本居酒屋必點的一道菜🤤
煎得外焦內嫩,肉質鮮美,香氣撲鼻,搭配微鹹調味,完美展現了食材的原始風味,配特製酸汁,真係入口食唔停架🥰

壽司六貫🍣
𓐎香蔥秋刀魚
選材極為講究,秋刀魚的油脂恰到好處,搭配香蔥的清香,形成鮮明的口感對比。

𓐎櫻津筋子
以柚子皮的清新香氣提升了整體風味,酸甜平衡,令人耳目一新。

𓐎赤身醬油漬
配上微量紫蘇葉,讓人感受到魚肉的鮮甜與醬油的濃郁交融,口感層次分明。

𓐎網焫大吞拿魚
透過特殊的煙燻工藝,魚肉散發出迷人的煙薰味,加上油脂的潤滑,令人陶醉不已。

𓐎梳子魚
梳子魚搭配北海道三昇漬麵豉汁,鹹香濃郁,完美襯托魚肉的細膩口感。

𓐎北海道白海膽
北海道白海膽滑膩如絲,海洋鮮味濃厚,為整體菜色增添奢華與層次感,令人難以忘懷。

𓐎 湯 烏東
𓐎 甜品-蕨餅

重房的確無令大家失望🤭 喜歡omakase可以席前享受一場視覺與味覺的饗宴,呈現了精緻的日本料理藝術,加上每一道菜的細心講解,將整個用餐體驗昇華不少!已經好快又約左朋友下個月再來品嚐晚餐喇🥰

𓐎
𖠿 𖤣𖤥
重房 (銅鑼灣)
銅鑼灣加路連山道1號地下18-19號舖