2019-01-20
星期五既晚上同個fd去IFC行街同食晚飯, 行下行下都8點幾, 朋友就提議上3/F 五行食拉麵🍜, 我地都未食過就一於試下啦🤔睇門面唔似食拉麵, 唔係一般日式裝修, 而係高檔裝修, 位於IFC當然靚D, 店內地方唔大, 可能星期五晚上既關係定其實晚晚都full呢, 拎完飛都等左25-30分鐘左右食物種類款式都算多仲有多款酒類飲品, 所以想幾個朋友食下飲下傾下計都OK嫁👭👬最後我地order左兩碗拉麵同一個小食🍜五行焦香味增拉麵 ($128)拉麵一到就聞到一陣好獨特既焦香, 不過整體濃度同油度我就覺得比較重, 未必人人都接受到,我同朋友share咁食所以我覺得可以接受, 另外我就比較鐘意個麵質, 好有彈性🍜黑KURO拉麵($108)身為一個重口味既我, 基本上去親食拉麵我都一定點黑蒜味, 今次當然唔例外啦, 對比起五行焦香味增個個, 聞落去就冇咁強烈味道, 但一飲啖湯, OMG完全是我杯茶, 蒜味超濃, 而且呢碗濃度同油度比較適中, 相信下次唔係share咁食我都可以一個人KO左去🤩🦀松葉蟹‧蟹味噌甲羅燒($188)甲羅燒真係好好食, 蟹膏加上海膽, 雖然蟹膏味道太濃蓋過左海膽味道, 但
最後我地order左兩碗拉麵同一個小食
🍜五行焦香味增拉麵 ($128)
🍜黑KURO拉麵($108)
🦀松葉蟹‧蟹味噌甲羅燒($188)
甲羅燒真係好好食, 蟹膏加上海膽, 雖然蟹膏味道太濃蓋過左海膽味道, 但蟹膏味道配上海膽口感, 原來好夾嫁
松葉蟹好新鮮, 沾上蟹膏, 諗起都流口水
小事1: 因為我地坐係吧檯邊邊, 冇人比水我地就自己拎啦, staff見到先走黎望下我地做乜之後就走開左, 完全冇諗住會serve我地
小事2: 食拉麵竟然冇比匙羹, 叫左幾次staff先有人應我地
今晚晚餐total連加一$466.4, 環境高檔 食物好 中價價錢, 我覺得係IFC黎講算抵食, 但服務就一般