前晚去左觀塘出席活動,見咁近就行左去 IG 熱店 sumsum_dessert 的實體店一遊,之前見朋友一星期買幾次,又要就交收點都去,內心都好好奇係未真係有咁好食呀?七點幾上到去見到口味都幾多,原味,咖啡,薄荷,綠茶都有,我揀左薄荷麥糯,用即棄膠盒包裝,一盒十幾粒,30蚊都唔算太貴打開盒會見到有膠籖在裏面,方便即時進食麥糯大小如湯圓,一口一個大小剛好好辛苦先咬到個橫切面,糯米磁的部分係淺綠色的,口感都幾煙韌,我覺得厚薄滿意,因太薄身就無明顯口感,薄荷味都幾出但又唔會好嗆鼻,入面粒麥提莎都Keep 住好脆,無淋到!最緊要係唔會似食緊香口膠,係未先?(薄荷味又煙韌仲唔係香口膠嗎?!)整體來說,我覺得感覺還好,經過的話可以一試,但專登到訪就不必了!之前食過墨魚絲,少少辣得來好惹味,感覺比麥糯更值得一試!當日收錢應該係Sumsum的爸爸,好好笑容,幫我把食物放入袋,一家人上下齊心。勁!

薄荷麥糯
打開盒會見到有膠籖在裏面,方便即時進食
薄荷麥糯
麥糯大小如湯圓,一口一個大小剛好
薄荷麥糯
最緊要係唔會似食緊香口膠,係未先?
(薄荷味又煙韌仲唔係香口膠嗎?!)
薄荷麥糯
之前食過墨魚絲,少少辣得來好惹味,感覺比麥糯更值得一試!

2015-10-02
TakeAway
$30 (Tea)