2023-03-12
好少去Musea食野,但估唔到Musea會有間性價比咁高嘅日本餐廳,食材仲來自日本,可以食到日本嘅味道▫️餐廳坐落海旁,可以一邊望住個海一邊食高質日本料理▫️餐廳以武士為主題,牆上貼左江户時代嘅武士做裝飾,更有日本風味▫️店內店員全部都好有禮貌同細心,會主動走黎介紹菜式仲會睇下我地有冇咩需要🍅桂花蜜糖日本高糖蕃茄 $𝟴𝟴用上來自日本清心縣嘅蕃茄,甜度較高無酸味配埋桂花蜜更加突顯番茄清甜,好fresh🐡燒雞泡魚干 $𝟵𝟴 好鍾意佢嘅雞泡魚干燒得好淋,而且帶少少甜味😋🦐炸白蝦 $𝟭𝟮𝟴 經理上菜個陣都有介紹呢道係佢自己都好鍾意食嘅小食,聽到已經好有驚喜成隻蝦仔炸到脆卜卜可以成隻食,加埋沙律醬勁香口🍤特上天婦羅盛 $𝟯𝟲𝟴脆漿好薄,大量嘅炸蔬菜,蕃薯、南瓜、冬菇、秋葵等之餘,仲有超肥美嘅炸蝦天婦羅,食落每隻都啖啖肉,肉質實淨鮮甜😋🐚燒左口裙邊配三文魚子 $𝟭𝟳𝟲 幾片煙燻味極重嘅左口裙邊包住鮮甜嘅三文魚子,三文魚子一咬落去已經爆哂嘅鮮味出黎,配埋柚子醋可以為成道菜再提鮮🤤🍞車海老伴蝦膏牛奶多士 $𝟯𝟬𝟬 多士先煎香左,好香口,配上勁大隻燒過嘅車海老🤤啖啖肉,肉質好彈牙,真係好正最正一定要點埋伴碟嘅
▫️餐廳坐落海旁,可以一邊望住個海一邊食高質日本料理
🍅桂花蜜糖日本高糖蕃茄 $𝟴𝟴
用上來自日本清心縣嘅蕃茄,甜度較高無酸味
配埋桂花蜜更加突顯番茄清甜,好fresh
🐡燒雞泡魚干 $𝟵𝟴
好鍾意佢嘅雞泡魚干燒得好淋,而且帶少少甜味😋
🦐炸白蝦 $𝟭𝟮𝟴
成隻蝦仔炸到脆卜卜可以成隻食,加埋沙律醬勁香口
🍤特上天婦羅盛 $𝟯𝟲𝟴
🐚燒左口裙邊配三文魚子 $𝟭𝟳𝟲
🍞車海老伴蝦膏牛奶多士 $𝟯𝟬𝟬
最正一定要點埋伴碟嘅汁,醬汁用左車海老嘅蝦頭貼海膽熬製而成,味道好鮮,為車海老嘅蝦味同蝦味額外錦上添花😋
🥘鐵板日本產蘭王蛋和牛炒飯 $𝟭𝟴𝟴
用左熊本縣的頂級品牌「和王」和牛炒,和牛粒好嫩滑,充滿油脂香
飯粒炒得好乾身,配埋燶邊煎蘭王蛋,蛋白煎得好白脆,蛋黃流心🤤撈埋炒飯一齊食好香口😍而且炒飯份量唔少,和牛粒都有好多😍性價比超高,好推薦
Cocktail同mocktail由調酒師調酒,餐廳有個吧枱可以望到調酒師調酒,好有氣氛
🍸V-𝗣𝘂𝗻𝗰𝗵 $𝟳𝟴
由焙茶、菠蘿、柚子、白蘭瓜調製而成
菠蘿嘅酸甜味最突出,好fresh
🍸𝗠𝗼𝗺𝗼 𝗛𝗶𝗴𝗵𝗯𝗮𝗹𝗹 $𝟭𝟭𝟴
由桃同Whisky調製而成,酒味比想像中突出
食物味道同店員服務全部都咁高質,唔怪之得咁多人對佢嘅評價咁高,佢絕對係我會回味無窮同再訪嘅日本餐廳