2021-11-15
每一間cafe都有他們自己嘅故事,這間SO cafe嘅故事,係香港嘅縮影。70年前這裏係針車行,隨著香港嘅發展,行業已經息微,傳到第三代,將這裏轉形,變做特色cafe,類似香港亦追隨時代不斷轉變。深水埗最近好多特色cafe湧現,這間cafe裝修簡約,地方小小,但感覺好舒服,枱櫈精美,餐具亦講究,最大賣點係提供keto friendly 食物,亦係寵物friendly,加上店播放的背景音樂,在這裏真係可以過一個又chill又健康嘅下午。-🌹SO 大份奄列大大份奄列,裏面有洋蔥、櫻桃番茄、雞蛋、煙熏三文魚、雞胸肉,表面佈滿帕瑪森芝士,仲有兩塊脆脆多士,味道可以呀,讚。-🌹茄汁香煎帆立貝黃豆意粉這個意粉用的品種不同,比較爽,帆立貝有煎香,加上配菜蘑菇和洋蔥,配以茄汁,整體不錯,都係讚的。-🌹MOCHA今次叫了生酮Mocha,甜味係少咗,但仲有少少朱古力味,為了生酮飲食,少了甜係值得,不過店主話會諗辦法改喜,非常有心。-🌹Lyres Classico這個係青蘋果mocktail,嗰杯好靚,味道亦好,小編非常鍾意,讚。-🌹太空館甜品這個外型似足太空館嘅甜品係用85%朱古力做,朱古力味香但少少苦味
🌹SO 大份奄列
🌹茄汁香煎帆立貝黃豆意粉
🌹MOCHA
🌹Lyres Classico
🌹太空館甜品
這個外型似足太空館嘅甜品係用85%朱古力做,朱古力味香但少少苦味,唯一不足係整個比較乾身,小編覺得腍少少好啲。
SO 大份奄列
茄汁香煎帆立貝黃豆意粉