之前食過都幾鍾意Kiki麵店嘅麵食,味道真係幾高質。最近佢哋仲推出左仲夏菜單,‭ 特登去咗K11 MUSEA嘅分店試吓😙🤟。‬.
新出嘅夏日套餐劃一定價為$‭158 ‬,包咗前菜丶主食同招牌茶飲🧋。.
前菜📍‭仲夏青瓜冰鎮鮮鮑魚拌肝醬青芥茉汁‬鮑魚爽口,伴以鮑魚肝製成嘅肝醬同青芥末,青瓜清爽🥒,但食落感覺過於清淡,唔算突出。.
主食有3款選擇,除咗我哋食嘅2款,另外仲有‭川麻雞絲粉皮🐓🌶。‬‭.‬📍‭烏魚子三星蔥油海扇蛤拌‬麵‭呢款睇到Menu就決定要叫🤟🏻,嚟自日本嘅帆立貝有3粒,食落新鮮軟嫰。烏魚子‬帶鹹香,蔥油味道濃郁但唔油膩,呢款拌麵比湯飯味道更突出,扁面滑身🍜,份量又夠多,好食😋。
.📍‭宜蘭鴨腿湯飯‬鴨腿真係比足成隻你🦆,份量夠晒多。肉厚唔肥膩,末端尤其嫰滑,其他始終差啲。湯‭底‬用咗鴨‭骨‬同鴨‭肉‬煲成,味香而清澈。飯量唔少可以裝滿2碗🍚。飯粒飽滿好吸湯,吸左湯後啲飯腍到阿婆都食到👵🏻,味道唔錯。.‭📍酸柑愛玉冬瓜茶‬‭呢款係餐廳嘅招牌茶飲🧋,唔知係咪加咗青檸,有種檸檬茶澀澀哋嘅感覺🍋。飲落清爽唔會過甜,仲有滑捋捋嘅愛玉,真係幾好飲😋。‬

前菜
📍‭仲夏青瓜冰鎮鮮鮑魚拌肝醬青芥茉汁‬