2022-08-23
如果要喺香港食泰國菜,好多人都會推薦去九龍城到食,每一次搭的士入九龍城嘅時候,的士司機都會同我講有關於九龍城嘅故事,就係因為呢一個故事造就成依家九龍城有好多泰國人及泰國餐廳🇹🇭🇹🇭🇹🇭🤝🤝位於九龍城南角道嘅泰國餐廳,都有唔少人喺門口排隊等入座,而我朋友們都等咗成個鐘先入到間泰國餐廳,如果下一次要去九龍城食泰國菜嘅話,一定要打電話去留位😎😎每一次食泰國菜都要拉一班朋友一齊去食,主要原因係係可以叫唔同嘅菜同大家一齊分享一齊食,越多人的話,食嘅款式都好多👍🏻今次亦都不例外,叫咗唔少菜同大家分享🤤🤤整體來講,呢一間泰國餐廳可以都不過不失,每個菜式都幾好食(至少唔會翻車)👍🏻 ⭐️泰式冬陰功(大)💰$158特別係泰式冬陰功湯味道濃郁,有香濃嘅椰奶香味👍🏻及酸辣味道👍🏻⭐️豬肉碎生菜包 💰$78豬肉碎生菜都值得推薦,佢哋嘅豬肉唔會太肥亦都唔會太瘦,食落去鹹香,大約一點點辣👍🏻⭐️芒果糯米飯 💰$88唔知點解食落去個糯米飯係暖嘅🤨,我都係第一次食暖嘅芒果糯米飯,感覺有啲怪怪地,不過整體黎講有芒果糯米飯都幾好食👍🏻👍🏻⭐️泰式蝦炒金邊粉 💰$78夠晒鑊氣嘅炒粉,又唔會太油,同時炒出嚟嘅金邊粉唔會積成一團,而且
⭐️泰式冬陰功(大)💰$158
⭐️豬肉碎生菜包 💰$78
⭐️芒果糯米飯 💰$88
⭐️泰式蝦炒金邊粉 💰$78
夠晒鑊氣嘅炒粉,又唔會太油,同時炒出嚟嘅金邊粉唔會積成一團,而且食落去嘅味道啱啱好😍
⭐️蝦醬炒通菜 💰$68
⭐️牛肉青咖喱 💰$68