2018-02-06 3310 views
觀塘區工廠大廈近來多左好多隱世小店,食肆愈來愈多。今次同朋友經開觀塘就嚟試下呢間韓式fusion菜。地址都易搵,近MTR。嚟到見門口牆身掛左唔少熱門推介的食物,令人愈睇愈想快啲食。工廈區食店既好處就係地方闊落啲,大家一班朋友嚟都唔洗坐得咁迫。我地一行3人,各人叫幾款share。天國的豬蹄$76第一道上既菜係豬蹄,聽個名都想笑。不過味道都唔錯,有啲似係韓國食既豬腳味道夠濃,豬皮煙煙韌韌好好食,仲有豆腐同泡菜一齊食減低油膩感。韓風柚子蜜炸雞-半份$98可以揀有骨或冇骨,我地叫左冇骨。半份份量都唔少,3個人食每人都有2舊,柚子蜜甜甜地有啲似平時沖嚟飲既個隻味,加上冇骨炸雞啖啖肉,對嗜甜既我嚟講好好食。卡邦尼年糕$62原本以為得好少點知份量超級多。年糕份量比足仲有啲煙肉同香草,食落蛋黃味較重同醬較杰身,朋友鐘意creamy啲,但我個人鐘意呢款多啲。芝士高麗醬烤雞$68到今晚既重頭戲,呢道菜係我地3個都一眼睇中想叫,因為有邪惡既芝士。呢款都可以揀有骨或冇骨,今次要左有骨。雞肉用特製高麗醬醃過烤熟,再加芝士用鐵剷載住上,之後用爐火加熱,等芝士溶左店員會幫你將芝士繞住炸雞再夾比你,非常窩心。炸雞皮脆

我地一行3人,各人叫幾款share。

天國的豬蹄$76

韓風柚子蜜炸雞-半份$98

卡邦尼年糕$62

芝士高麗醬烤雞$68

到今晚既重頭戲,呢道菜係我地3個都一眼睇中想叫,因為有邪惡既芝士。呢款都可以揀有骨或冇骨,今次要左有骨。雞肉用特製高麗醬醃過烤熟,再加芝士用鐵剷載住上,之後用爐火加熱,等芝士溶左店員會幫你將芝士繞住炸雞再夾比你,非常窩心。炸雞皮脆肉嫩,醃到啱啱好,仲有惹味芝士包住,冇得輸。

火紅燒雞翼$36

雞翼燒得啱啱好,皮脆肉嫩而且唔會太辣。

胡麻雞肉水冷麵$68

呢個冷麵有驚喜,食完咁多炸雞、芝士,想食返啲冇咁油膩既食物。呢個水冷麵清清地可以解膩,仲有梨係入面,蛋亦係溏心蛋,誠意之作。

整體而言都算唔錯,而且份量夠多,啱哂約埋朋友一齊嚟食。