2018-06-28 89 views
同好朋友一齊在這間食了個超美味的日本料理, 無論是味覺抑或是視覺, 都是一種享受, 這間的日本菜精緻得來又好味道, 真的感覺到做料理師傅的細緻, 用心做好給每個客人的每款菜式, 所以一定要讚下. 我們叫的是個二人套餐, 包括有輕燒帆立貝佐牛油果黑魚子, 大藍洞(即係魚生拼盤), 雜錦天婦羅, 黑鱈魚蟹膏燒及黑松露炒黑豚肉石鍋飯, 最後仲有個甜品黑豆奶涷, 樣樣嘢又精緻又好食, 大藍洞魚生拼盤, 款款魚生新鮮自然唔駛多講, 左口魚剌身薄到幾乎透明, 但爽口甘香, 三文魚剌身肥厚, 香滑甘醇, 最特別的當然是點魚生的豉油, 這豉油是白色透明的, 廚師加了些藍莓素在豉油中, 所以成碟豉油呈藍色, 非常特別, 可能大藍洞這個名就是為了這碟特別的豉油. 這藍色的豉油味道較普通魚生豉油淡, 但更能帶出魚生天然的鮮甜味道, 配合各種魚生真的是一流, 我第一次食這豉油, 但非常鐘意, 又特別又唔會搶了魚生的鮮味, 讚! 另外一道菜黑鱈魚蟹膏燒真是好食到無得頂, 黑鱈魚本身已是很嫩滑, 廚師將一大塊黑鱈魚表面鋪滿一層蟹膏, 嫩滑甘香的鱈魚加上這濃味又惹味的蟹膏, 這搭配真的是超夾, 而且鱈魚的皮已

另外一道菜黑鱈魚蟹膏燒真是好食到無得頂, 黑鱈魚本身已是很嫩滑, 廚師將一大塊黑鱈魚表面鋪滿一層蟹膏, 嫩滑甘香的鱈魚加上這濃味又惹味的蟹膏, 這搭配真的是超夾, 而且鱈魚的皮已煎到好似薯片咁脆, 令鱈魚的味道在口腔中久久徘徊, 真的好美味!

黑松露炒黑豚肉石鍋飯都超好食, 黑松露特有的香令到成個石鍋飯香氣四溢, 令人垂涎欲滴, 粒粒珍珠米飯煙煙韌韌, 黑豚肉片及洋蔥絲又爽又香, 將所有材料撈勻, 這個飯真係好好食, 連我這個夜晚禁米飯keep fit的人都忍唔住食了二小碗, 實在太好味太吸引!
今日食的所有嘢又有睇頭又好食, 真是好滿足, 非常好, 抵讚!