2022-06-07 92 views
朋友介紹觀塘小店西餐睇OpenRice圖片見到有個高身吧枱1st Impression個樣都似模似樣喎如果有出沒開觀塘嘅朋友仔都知道附近有間 MGB都有高身吧枱 但😂…今次玩完tufting過黎 其實都只係4分鐘 如果無落雨的話真的十分方便早早有佢哋同事打嚟firm Booking可以落order甜品寫字 製造驚喜親身上去時 門口唔算難搵不過今次上去時咁岩無人 尷尬左一秒😂入到去環境覺得都舒服 細細間仲有獨立washroom bar同相點都差少少 不過貨真對版既 放心入到去經理(應該是?)好好禮貌 不過今次上去時落大雨 我拎住袋野濕哂 同事可能無留意 需要問佢地拎紙巾🧻其實我只係唔想滴濕佢地sofa🙈🙈尼d情況都真係希望餐廳可以主動幫幫手🙈Menu黎之前都睇過 唔係好餓可能兩個main $400幾落樓不過今日2人餐做88折 即係免加一啦當 係貴多少少 不過都ok啊 budget 都handle 到既今次叫左2人餐頭啖湯黎先🤭我最愛既松露 加我最愛既菇 睇到個字都覺得好飲黎到仲要甘大支加大版 幾有趣的配搭男朋友都讚尼個湯唔錯我就食到一粒粒的黑松露 立馬加分啦 師傅好扔本喎 真材實料啊喂😂
朋友介紹觀塘小店西餐

黑松露磨菇湯

黎到仲要甘大支加大版 幾有趣的配搭
男朋友都讚尼個湯唔錯
我就食到一粒粒的黑松露 立馬加分啦
師傅好扔本喎 真材實料啊喂😂(希望無咬錯)

頭盤有ham & melon , 芝士焗蠔
都是穩定質素

Ham&melon中間有沙律菜 我會tends to食埋
不過我就要落多少少沙律醋🙈又要麻煩侍應哥哥啦

焗蠔食到滿滿芝士 😋滿意
個人唔敢食下面的菜🙊
唔放都得啊我覺得 唔好浪費😂放第樣
芝士焗蠔

主菜
牛扒(is a must)
加墨魚汁意粉
墨魚汁意粉
二人餐

雖然我們倆都番左餐廳一段時間
但我對牛扒一般都無乜要求
男友就比較嘴刁 但都開金口讚牛扒好食
我都覺得牛扒煎得幾香 夠火得黎又唔會無哂水 (汁 )除左有d肥位自己唔敢食 但整體都真心正

對比我地認知的餐廳 比幾百元食唔好食既牛扒同比700蚊食餐但都食到一塊真係覺得好食的牛扒
我諗我都是正常人 覺得後者較化算🤣
但擺盤用左Tabasco 😟粒粟米仔痴到🙁辣辣🥵

意粉我覺得有少少偏硬 但🦑好足料 食極都仲有咁
男友指意粉不是用正常意粉染醬汁黑色
即是用本身墨魚整的黑色意粉 咬落質感係同一般意粉唔同
Ohhh

如果係都真係好有心機 又是扔本作

最後上甜品
襯男友行開空檔過來同我講聲餐甜品可以拼落之前留起的happy birthday字 轉頭等主角回來再交代一次黎緊上甜品
👍🏻醒目

畫碟好有心思 畫到咁都算係交齊功課了🤭🤭🙈
仲播埋生日歌 哈哈 唔洗我尷尬唱
隔離枱唔識既朋友仔都幫手拍兩下手😂
(無比臨記費架 自發架啦)(👸🏼:唔該哂丫😘)
多謝餐廳咁細心的安排🤣夠哂儀式感啦掛今次🤣🤣

今次晚餐有食物得到主角讚賞 尼餐物超所值👍🏻
靜靜地拍拖食餐飯都好ok❤️

2022-06-07
$350 (Dinner)
Celebration
Birthday