🍽 今日喺新都會廣場試咗「L.D.K. by Ufufu Café」,點咗兩款主菜:牛肉壽喜燒烏冬 同 漠堡扒咖哩蛋包飯,再加個沙律同焗酥皮粟米湯,真係有驚喜!😋🍲 牛肉壽喜燒烏冬壽喜燒烏冬嘅湯底甜鹹平衡得好好,牛肉片嫩滑入味,帶有濃郁嘅壽喜燒香氣,每啖都係滿滿嘅肉香😌。烏冬麵條粗身彈牙,吸收咗湯底嘅甜鹹味道,食落去非常滿足!蔬菜亦吸咗湯汁,帶出鮮甜嘅口感,呢個壽喜燒烏冬無論係味道定份量都非常足夠,特別啱秋冬天食🍂。🍛 漠堡扒咖哩蛋包飯呢個咖哩蛋包飯不得了!蛋皮煎得好滑溜,包住入面軟糯嘅白飯,咖哩汁濃稠,帶有微微嘅辛辣香氣,但唔會太辣,適合大眾口味😋。漠堡扒煎得剛剛好,肉質嫩滑多汁,配埋咖哩汁同蛋包飯一齊食,層次感豐富,成道菜充滿濃郁嘅日式風味,非常令人滿足~🍳。🥗 沙律沙律係個清新嘅配角,有紅椒、番茄等新鮮蔬菜,配搭簡單嘅油醋醬,酸酸甜甜,幫助提升食慾,亦可以平衡主菜嘅濃味,食完感覺清爽解膩,係一個好貼心嘅配菜😊。🥣 焗酥皮粟米湯呢個酥皮粟米湯真係必試!一打開個酥皮,陣陣熱氣伴隨住粟米湯香氣撲鼻而來,酥皮煎得香脆,入口鬆化,仲可以撕開撈埋粟米湯一齊食,口感非常豐富🥐。粟米湯本身夠濃郁
🍲 牛肉壽喜燒烏冬

🍛 漠堡扒咖哩蛋包飯

🥗 沙律

🥣 焗酥皮粟米湯
呢個酥皮粟米湯真係必試!一打開個酥皮,陣陣熱氣伴隨住粟米湯香氣撲鼻而來,酥皮煎得香脆,入口鬆化,仲可以撕開撈埋粟米湯一齊食,口感非常豐富🥐。粟米湯本身夠濃郁,粟米粒粒飽滿香甜,湯底有淡淡嘅奶香,整個感覺好creamy但唔會過膩!👏
2024-10-13