疫情收緊之前最後一晚黎食返餐晚餐,有派無得出街食晚飯啦!新年繼續試新餐廳,今晚地點係太子通菜街既LAVA Bar & Restaurant,好耐無黎呢區既酒吧餐廳啦。點解黎呢?因爲呢度有西班牙特色放題,不過最後同行友人話唔好,所以轉戰主餐牌。主餐牌得一張紙,有生蠔同Spanish Tapas,一共有15款。凍腸拼盤 $88 另加一凍腸拼盤有兩款片狀凍腸,一中一小,中有兩塊,細有四塊。中間仲有啲粒粒腸,我未食過,仲以為係堅果,伴有7粒檻欖。凍腸食落油脂重,又唔過鹹。芝士拼盤 $80 另加一芝士拼盤有兩款芝士,分別有三小塊同四小塊,都係硬芝士,一款帶濃濃香草味。炸魷魚配青檸辣椒 $88 另加一呢款炸魷魚配青檸辣椒係招牌之一。炸魷魚一客四件,雖然炸皮同魷魚分開左少少,不過魷魚好新鮮。調味都唔錯。馬薩拉炸雞件 $89 另加一馬薩拉炸雞件一客兩件。調味用左印度香料,好香,夠特別。炒青椒 $68 另加一炒青椒一客6件,熱辣辣上枱,一口一隻,夠新鮮,味道唔錯。紅菜頭沙律 $65 另加一 紅菜頭沙律有紅菜頭幾片,好似用啤酒浸過。新鮮沙律菜唔少,加左少少甜黑醋,好健康。上面仲加左三片柚子肉。炸薯粒配温泉
疫情收緊之前最後一晚黎食返餐晚餐,有派無得出街食晚飯啦!

凍腸拼盤 $88 另加一

凍腸拼盤,芝士拼盤

芝士拼盤,凍腸拼盤

芝士拼盤 $80 另加一

炸魷魚配青檸辣椒

炸魷魚配青檸辣椒 $88 另加一

馬薩拉炸雞件

馬薩拉炸雞件 $89 另加一

馬薩拉炸雞件一客兩件。調味用左印度香料,好香,夠特別。
炒青椒

炒青椒 $68 另加一

炒青椒一客6件,熱辣辣上枱,一口一隻,夠新鮮,味道唔錯。
紅菜頭沙律

紅菜頭沙律 $65 另加一

炸薯粒配温泉蛋番茄香椒汁

炸薯粒配温泉蛋番茄香椒汁 $72 另加一

呢款炸薯粒配温泉蛋番茄香椒汁都係招牌之一,份量好多。薯粒炸得外皮少脆而內稔,啖啖澱粉質。上面加左一大隻温泉蛋,要拮穿先好食。温泉蛋汁撈埋個甜甜哋帶少少辣嘅番茄香椒汁,好冶味。我哋連個汁都清埋。

總括而言,食物調味健康好味,食完唔會口乾。座位都算舒服。
2022-01-06
$303 (Dinner)
炒青椒
炸薯粒配温泉蛋番茄香椒汁