話說,明天就係Halloween ❣️我咁有儀式感,梗係要去餐廳打下卡先啦🤭又俾我揾到一間有勁多打卡野,包括 Desserts & Drinks 📸 大家襯住仲有2日,快啲去try try 😋-📍 Lumière 一盞燈 | Cheung Sha Wan @lumierehkg💰 Price : Around $150-200 per head 📸 打卡位 : 近門口嘅皮櫈位 ,場內有樹木嘅位置 (有halloween feel 🎃👻) -老實講,佢哋嘅飲品同埋甜品嘅裝飾真係非常之好,勁啱大人小朋友一齊去玩下,勁有feel 😈😈👻 朱古力心太軟心太軟嘅外層,好有口感👍 為左增加Halloween feel,出菜前,已經切開左,裝飾得好靚,上面好似有好多血漿🧛🏻‍♀️🧛🏻,又有眼球喺上面👁,勁逼真😙😙👻 椰果荔枝提子啫喱我真係第一次見到啫喱係一罐罐,好似汽水咁樣自己打開🤭。入邊嘅質地係較為水狀,但係你可以食到有啫喱,椰果🥥,荔枝釀提子🍇 (好有心機😙)。👻 檸檬抹茶泡芙呢一個甜品一上菜,個外型都真係嚇親我,非常之有心思👍👍。泡芙嘅上面,上咗好多抹茶粉,切開之後,入邊有檸檬味嘅餡🍋,酸酸味味

話說,明天就係Halloween ❣️
我咁有儀式感,梗係要去餐廳打下卡先啦🤭
大家襯住仲有2日,快啲去try try 😋

朱古力心太軟

👻 椰果荔枝提子啫喱
椰果荔枝提子啫喱

👻 檸檬抹茶泡芙
呢一個甜品一上菜,個外型都真係嚇親我,非常之有心思👍👍。泡芙嘅上面,上咗好多抹茶粉,切開之後,入邊有檸檬味嘅餡🍋,酸酸味味,texture 係硬啲嘅feel 😙。
檸檬抹茶泡芙

🎃 士多啤梨梳打
兩杯梳打都落咗好多心機,有藍色嘅效果,打卡真係非常一流,然後仲有隻眼睛喺入邊,嚇人效果真係好好😈。呢一杯嘅飲品,相對性會比起菠蘿梳打會甜少少🤏,但係有梳打水嘅配合,飲落去都幾正🍓

🎃 菠蘿梳打
呢一杯亦都有藍色嘅效果,打卡都係一流,我自己就鍾意呢一杯多啲,因為我原本就好鍾意飲菠蘿嘅飲品,唔算太甜,甜到啱啱好😽😽,仲有菠蘿嘅果肉係入邊🍍🍍
左:  士多啤梨梳打  /  右:  菠蘿梳打

🎃 曲奇朱古力奶
呢一杯我自己覺得係最適合打卡嘅一杯,真係花咗好多心機😍😍。上面有勁多曲奇🍫🍪,擺咗好多裝飾,攞嚟氹小朋友真係一流😍😍
曲奇朱古力奶

🎃 萬聖節熱鮮奶咖啡
呢一杯我真係估佢唔到,我冇諗過會用古代玻璃熱茶杯上🍵,成個外型好靚,架車上面仲有蜘蛛網,旁邊仲配咗一粒萬聖節棉花糖🎃
萬聖節熱鮮奶咖啡

🍴 一盞燈 (長沙灣) @lumierehkg
📮 長沙灣發祥街10號李鄭屋商場地下110號舖
#lumierehk #一盞燈 #香港cafe #長沙灣西餐 #長沙灣cafe #長沙灣下午茶 #港女下午茶 #港女餐廳 #長沙灣餐廳 #萬聖節餐廳 #hkig #hkinstagram #hkkol #kol #hkiger #hkigers #852girl #hklifestyle #hklifestyleblogger #hkbeauty #hkbeautyblogger #hongkonggirl #hkinfluencer #influencer #hongkongbeauty #beautyblogger #hkfoodie #influencerhk #kolhk #hkmarketing
2022-10-29
$250 (Dinner)
  • 曲奇朱古力奶
  • 朱古力心太軟