2012-06-16 160 views
某天, 係 openrice 搵食嘅過程中, 留意到呢間餐廳有 brunch 食而且星期一至星期七(日)都有, 仲係劃一收費於是打去 book 星期六枱, 2位, window seat.Brunch 時間係 12:00 noon 至2:30 pm12:05 左右到, 店內仲未有好多人, 去 counter 攞位, 然後安排去攞雪糕位置附近的 window seat.睇睇今天有咩揀?我要咗意式燴牛膝 $198老婆就淨食Buffet 無要 main course, $118* main course 唔會即上, 你想食的時候同侍應講就得啦落完 order, 轉頭會有人送上一籃蒜蓉包 (有 4 件), 嘩, 超香, 熱辣辣, 超好味出去攞埋個是日餐湯 (南瓜忌廉湯), 淨食或者配湯都一流, 10個讚.* 同侍應追加一籃, 可惜追加呢份只得兩件飲完湯食完包, 出去攞其他嘢食嘞預先拌好的沙律有三款 : 海鮮沙律, 鴨胸沙律, 薯仔沙律另外有可以自制沙律的材料 : 如生菜, 紫生菜, 火箭菜, 粟米, 青瓜, 蘿蔔, 紅腰豆...另外有三款火腿腸同埋煙三文魚最好食嘅係海鮮沙律, 材料有虾, 青口
而且星期一至星期七(日)都有, 仲係劃一收費

然後安排去攞雪糕位置附近的 window seat.
睇睇今天有咩揀?
我要咗意式燴牛膝 $198

* 同侍應追加一籃, 可惜追加呢份只得兩件

飲完湯食完包, 出去攞其他嘢食嘞
預先拌好的沙律有三款 : 海鮮沙律, 鴨胸沙律, 薯仔沙律
另外有三款火腿腸同埋煙三文魚
最好食嘅係海鮮沙律, 材料有虾, 青口, 帶子, 蟹子, 蟹柳絲, 青瓜絲
配上沙律醬, 清甜爽脆味美, So Fresh. 但只係 refill 咗兩次就無再出了
最後改咗蕃茄芝士, 但芝士味道稍為唔夠香濃
另外, 煙三文魚都十分不錯, 切得適中厚度, 口感不錯, 而且唔係好咸

食咗兩三轉, 叫侍應上埋份意式燴牛膝
份量充足, 兩個人 share 食, 到最後結果都係食唔哂
牛膝肉炆得夠淋夠入味, 好味; 牛骨中嘅骨髓用匙羹仔 '筆' 出嚟食, 更好味.
除了大大件的牛膝外, 仲有薯蓉, 蘿蔔, 洋蔥, 味道清甜又好味

當我努力食緊主菜的時候, 老婆已經好努力食甜品了,
本人唔係太好甜品, 所以無食到. 但跟據品嚐者透露, 味道都 OK.
雖然我無食甜品, 但都食咗西瓜, 密瓜, 哈密瓜作為飯後果

接近 2:00pm 叫埋杯餐飲, 我哋都要咗熱朱古力,
熱朱古力夠哂香濃, 最最最緊要係一啲都唔甜, 係一杯好好飲嘅朱古力
先將朱古力沖好, 再打鮮奶係面, 最後係上面再洒上朱古力粉. Wonderful.
慢慢歎埋杯朱古力, 不經不覺就 2:30pm 了, 滿足的一餐就完美結束.

埋單 $316 再加一, 即係 $347.6.
唔太 heavy, 又食得飽, 仲 feasible 比你揀要唔要 main course,
食物質素又唔差, 價錢又接受到, 環境仲唔錯喎,
絕對值得推介, 一定有下次.
2012-05-26
$173.8 (Other)