2020-01-17
今日約左個好耐冇見既朋友食飯,我地約左係中環Glow - Oyster Bar & Grill食飯。餐廳既環境幾別緻,座位舒適,好適合同情侶朋友飲下酒食下飯吹下水。我地首先叫左兩隻American Pearl。呢種蠔黎自美國,但係屬於法國既蠔種,對於鐘意食creamy口感生蠔既我黎講簡直係非常適合。生蠔食落鮮味十足,口感creamy ,帶有淡淡的海水味,餘韻無窮。講到生蠔,冇理由唔提白酒,我就同朋友叫左杯Chardonnay。Chardonnay相對會比較dry,酸味較強,亦都因此更好地帶出咗生蠔嘅鮮味。小食方面,我地叫左一個avocado & shrimp tartar同埋一個french fries with white truffle mayo。Avocado & shrimp tartar擺盤十分之靚,一片片nachos 整齊咁插左係牛油果蓉上面。牛油果蓉入面加入左蝦粒同埋松子,蝦粒增加左口感上嘅層次,松子嘅味道則為牛油果蓉帶來另一番風味。炸薯條方面,薯條炸得香脆,熱辣辣嘅薯條沾上白松露醬,白松露嘅香味瞬間覆蓋着整個口腔。主菜方面,我哋叫咗一個braised U.S. beef
主菜方面,我哋叫咗一個braised U.S. beef short ribs同埋一個spaghetti with sea urchin sauce & caviar。Braised U.S. beef short ribs整得十分出色,冧得黎又不失口感,唔會一咬就散哂。底下既薯蓉雖為配角,但餐廳易都絲毫唔會馬虎。薯蓉口感好滑好cream,撈埋marsala sauce一齊食完全係十分完美既配搭!
另外意粉亦都比到好多驚喜我!首先將魚子醬同埋意粉撈均,然後一入口就品嘗到魚子醬既味道,海膽醬則比我想像中更為鮮味,係魚子醬既味道過後就漸漸散發出黎,完全就好似食緊海膽刺身咁。值得一提既係意粉既硬度都做得唔錯,唔會冧patpat,反而咬落有口感,每條意粉都沾上海膽醬,十分好吃!