2020-06-04 294 views
Matcha Parfait🍵 - $78作為係京都住左超過一年(ks一年半個月多少少only懶多sawly TT)既辻利fans,本人認為自己絕對有資格作出以下不負責任評論😝 首先講下價錢,let’s say都路里パフェ - ¥1232, around $86, 原來係香港食平啲真心shock😳 但係平野冇好野又係咩真呢?呢句野原來又錯唔曬wor🤔 原因如下:1. 日本所有嘢都係新鮮整新鮮砌,香港除咗pat白色cream之外所有嘢(蕨餅有保留)都係事先砌好咗係冰箱拎出黎、舊綠茶雪糕起晒冰粒, 我最鍾意食嗰啲脆脆完全唔可以用個脆字黎形容有種唔知佢放咗幾耐唔係好開心嘅感覺v__v2. 白玉呢?!! 抹茶Parfait點可以冇白玉架😭3. 講開係抹茶,日本辻利個cream係抹茶cream同埋比較綿,呢舊個cream唔知點食到成口油,雖然新鮮但肥得黎又唔creamy我覺得可以唔要🙊4. 中間唔知做乜有好大層木糠碎好似夾硬想塞滿個杯咁😂 唔係難食不過唔夠傳統,同埋感覺cheap左,係呢個位放返白玉/Castella會好啲5. 啲紅豆唔係幾新鮮,其實主要都係唔新鮮姐,個綠茶雪糕同蕨餅係幾好食嘅真
Matcha Parfait🍵 - $78

2. 白玉呢?!! 抹茶Parfait點可以冇白玉架😭

5. 啲紅豆唔係幾新鮮,其實主要都係唔新鮮姐,個綠茶雪糕同蕨餅係幾好食嘅真心,應該都係喺日本運過嚟🤣

因為真係好鐘意辻利所以打得好認真🙈 Anyway分享下
Funfact: 去過京都嘅你應該都會食過茶寮都路里、其實佢都係辻利既。而辻利同都路里既日文讀音都係Tsujiri(つじり), 所以唔知辻利開都路里果時係咪特登轉第二個字睇吓啲人認唔認得佢呢🤓
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$78 (Dinner)