2018-11-11
媽媽今晚出發去生日旅行, 我地約左lunch先係中環同佢食完生日飯, 佢地再直接搭機場快線出發。我地訂左位於皇后大道中H Queen's嘅鼎·會館同媽媽慶生, 朋友係之前去過, 非常推介呢度嘅行政午市套餐。鼎·會館係鼎爺開嘅第二間餐廳, 餐廳剛開業不久, 不過因為鼎爺嘅名氣, 餐廳已經非常有人氣, 雖然星期日中環客人比平日少, 但我地去到時都已經坐滿左大半間餐廳。餐廳位於H Queen's 23樓, 裝飾好有格調, 景觀非常開揚, 採光度高, 環境好舒服。😙餐牌設計簡約, 午市套餐有兩款, 我地揀左$498位嘅行政午市套餐, 套餐包括燒味雙拼, 螺頭燉雞, 鮑魚扣柚皮再加3款自選小菜同甜品, 因為係媽媽嘅生日飯, 自選小菜當然全部都係俾佢揸主意啦。😁行政午市套餐 $498松茸螺頭燉嫩雞套餐會先上燉湯, 湯壺非常有造型, 中間仲有"鼎"字logo, 燉湯味道濃郁而且唔油膩, 螺頭同松茸好多, 超級鮮甜。😍燒味雙拼套餐嘅燒味雙拼係燒腩仔拼醬油雞, 雞肉好嫩滑而且好入味, 燒腩仔皮脆肉嫩, 沾上特製醬汁, 好味之餘唔覺油膩。👍南非湯鮑扣柚皮鮑魚炆得好軟腍入味, 不過我地都覺得主角係烹調好花功
行政午市套餐 $498
松茸螺頭燉嫩雞
燒味雙拼
南非湯鮑扣柚皮
鮑魚炆得好軟腍入味, 不過我地都覺得主角係烹調好花功夫嘅柚皮, 柚皮口感好特別, 吸入醬汁, 非常惹味。👍
宮保明蝦球
蝦球份量超多又大隻, 好彈牙爽口, 微微辣, 加上腰果豆角, 味道層次豐富。😋
桂洲頭菜蒸斑球
斑球好鮮嫩, 熟度剛剛好, 唔需要加上醬油已經好好味。👍
金菇粉絲蒜茸蒸貴妃蚌
貴妃蚌好厚身, 以金銀蒜蒸煮, 鮮味非常突出, 蚌肉好彈牙爽口, 加上金菇同粉絲, 回味無窮😋
鮑汁鱆魚雞粒燜飯
食埋呢款鮑魚味香濃嘅燜飯, 我地4個都已經飽到捧住信肚。
是日精美甜品
最後食埋蕃薯糖水做結尾, 呢餐非常完滿, 媽媽好滿意。👍
埋單時店員仲俾下星期嘅餐牌我地睇, 原來餐廳每星期都會轉換菜式, 爸媽話等佢地旅完行返黎, 我地要再黎食多餐。😆