2007-01-16
今日同同事lunch去食齋,其實哩間舖我以前都食過幾次,都覺得食唔錯,尤其係個雜齋(有mini size, small & large揀),真係好好味。如果我平時得2個人,我會叫1個2人套餐($90),包括:一碟細雜齋一碗粟米粥一碟羅漢齋炒麵Wow! 全部都好好味!不過,今日食就有問題。我3個人,叫咸魚雞粒炒飯炒貴刁蘿蔔糕(心)細雜齋雜齋、蘿蔔糕都keep 到水準,但咸魚雞粒炒飯& 炒貴刁就一味都冇,淡茂茂,好似冇落鹽咁。個咸魚雞粒炒飯都尚算食到,但炒貴刁真係唔得,只係食到咖哩味,好怪!於是我要求將炒貴刁換成羅漢齋炒麵。其實,佢份量(散叫炒粉麵飯)真係好大碟,2個女仔可以share一碟,平均$40一碟,價錢中肯。間舖地方唔係太大,得7、8張,得2 / 3個侍應,lunch hour唔係好夠招呼客人。另外,有外賣部,有心、甜點售賣,外賣價錢約$3-$4一件,而堂食要叫一碟(約3件,$10-$15)。
如果我平時得2個人,我會叫1個2人套餐($90),包括:
一碟細雜齋
一碗粟米粥
一碟羅漢齋炒麵
Wow! 全部都好好味!
不過,今日食就有問題。
我3個人,叫
咸魚雞粒炒飯