2014-08-11
唔知由幾時開始,每到食飯時間,又一城每一間食肆門外都係一條又一條的人龍。唯有揀條較短的去排隊,就係caffe habitu啦。見到個餐牌轉左,先發現原來好耐冇黎啦,新加左唔少菜色。這個pappardelle是餐廳推介的,真的值得一試。汁做得唔錯,蕃茄忌廉夠濃,但仍保蕃茄的清新。意粉al dente,肉碎和腸再加多一重口感。菠菜忌廉汁很creamy,幾好食。包住ricotta的Ravioli都不俗,但口感有點實。彈牙點和ricotta滑點會更好。pizza都唔差,ham的分量不少,上面的火箭葉加點黑醋應該更出色。最出色是pizza很薄很脆,蕃茄醬之下是一層慷慨的芝士,一口咬下去,味道和口感都很好。出面還有人在排隊,一吃完侍應就收碟了。再問野食係咪已經黎齊,我地都知唔叫甜品就要走了。雖然味道不俗,但全部份量都很少,意粉兩三啖就吃完了,實在意猶未盡。香蕉布甸,其實是較濕潤和軟熟的香蕉蛋糕,除香蕉味濃外,不太特別。以前好似有個banana toffee pudding,比這個好食。本想叫tiramisu,不過賣完了。fluffy pancake的description都幾吸引,估唔到原來係3大
出面還有人在排隊,一吃完侍應就收碟了。再問野食係咪已經黎齊,我地都知唔叫甜品就要走了。雖然味道不俗,但全部份量都很少,意粉兩三啖就吃完了,實在意猶未盡。 香蕉布甸,其實是較濕潤和軟熟的香蕉蛋糕,除香蕉味濃外,不太特別。以前好似有個banana toffee pudding,比這個好食。 本想叫tiramisu,不過賣完了。fluffy pancake的description都幾吸引,估唔到原來係3大塊熱香餅這麥當勞早餐的一整個餐怎會是一個 甜品?! 味道普通。 意粉實在太少了,友人應該還餓,點了scones。賣相還可以。
主菜的質素比甜品高,甜品實在令人失望。主菜的價錢都唔平,份量很少。如果主菜和甜品的份量調返轉就剛好。繁忙時間,侍應們都應接不暇,一坐下就發現桌上還有留下的茄汁,而且就在餐巾紙旁,有改進空間。