2021-06-17 1528 views
晚上匆匆忙忙冇特別去煮飯,所以近近地過咗嚟呢大水坑村食泰國菜。 我哋點左泰式沙爹串燒,因為我哋鍾意食牛肉所以叫左半打牛肉。一食落囗就知道係新鮮烤,牛肉仲帶有好多肉汁,好嫩囗。 佢哋嘅沙爹醬係自己調配的,雖然有一些微辣 ,但係花生味也很濃厚,小朋友也容易入口的。 另外,我哋也點咗泰式海鮮濕炒河和菠蘿海鮮炒飯,無獨有偶兩者都係以海鮮為主,但口感好不同。海鮮濕炒河 食落去會感覺好似加咗少少黑胡椒同潮式黃豆醬去調味,海鮮既味道更突顯。而海鮮炒飯則能夠帶出菠蘿的鮮甜,加埋豬肉絲和提子乾,令人食慾大增。 當然兩者的海鮮配料也都是加了蜆肉,鮮魷和大蝦為主,但菠蘿海鮮飯就加了兩隻烤青口,感覺再特別豐富。我哋點咗芒果糯米飯做飯後甜品,黑糯米微微的暖帶上椰香作面,再加上香甜的芒果,真是飯後必食一絕。我哋四個人一共食咗三百多元 平均每人都是80蚊左右,以晚餐來說食風味餐都算係抵食。
泰式沙嗲串:牛肉6年
泰式海鮮濕炒河
菠蘿海鮮炒飯
芒果紫糯米
2021-06-17
$80 (Dinner)
泰式沙嗲串:牛肉6年
泰式海鮮濕炒河