2024-06-27 72 views
✨夠竟我有幾鐘意【泰中意】❔山長水遠揸車過去塞完車泊埋車要9個字, 就係為咗食佢地嘅泰式咖哩虎蝦! 咖哩汁椰香味濃,主角虎蝦隻隻都好巨型成隻手掌咁大,蝦身粗過我兩隻手指,而且大量蔬菜例如紅椒青椒黃椒西芹洋蔥撈埋啲汁好鮮甜,完全食唔停口❕蜜糖青檸梳打亦都係我至愛,酸酸甜甜夠晒開胃飲極都唔厭🤍而且價格貼地份量超多,4個人每人2杯野飲+飽到食唔落,每人都只係2百幾✨聽老闆娘講餐廳做到埋聽日(6月28日)就結業,休息幾個月之後再考慮係其他地方重開啵~希望老闆娘唔好呃我啦🫶🏻
✨夠竟我有幾鐘意【泰中意】❔

2024-06-21 98 views
要食趁快啦! 佢就結束營業了。呢間舖頭出名燒豬扒勁大塊。好似pokémon 超極巨化左咁。而佢真係炭燒的,兩塊大大塊豬扒係你一落order佢就會燒,所以要預啲時間等。再加上佢就嚟要結束營業,而家日日lunch都大排長龍。如果想食嘅話,記住一定一定一定要book位!!!講返塊豬扒,真係好大塊,厚薄適中,調味好。唔會太韌咬唔到或太冧無咬口。仲有佢真係炭燒燒出嚟,喺巴士站行過去都已經有嗰陣香味涌出嚟!!!另外跟餐咖啡都唔錯的。
要食趁快啦! 佢就結束營業了。
另外跟餐咖啡都唔錯的。
2024-06-06
$90 (Lunch)
2024-06-04 83 views
今日要同家人去馬鞍山睇示範單位,順便附近食晚餐。見openrice呢間餐廳好多人話抵食同服務態度好好,所以選擇左呢間主打泰菜但又有少少fusion菜嘅餐廳。我地呢碟煙三文魚忌廉汁意粉幾唔錯,好大碟意粉,三文魚碎撈埋啲白汁味道好郁濃好味,仲有個脆香蒜蓉包仔送。另一碟泰式海南雞配香茅油飯都係份量好足。海南雞有半份,充溝油香肉質嫩滑。唔點醬食都好好食。最後好想食甜品,就嗌埋個芒果紫糯米。芒果好鮮甜wor又無絲,底下紫糯米唔會過甜。同埋餐廳服務態度真係幾好,但係有一樣唔開心既野就係原來佢地好快就搬喇,呢間鋪會做到6月28號,老闆娘同我講佢地之後會搬去田心村,好彩都近我既,好啦,等佢地Settle Down 左之後,再食過先😆😆😆👍

2024-04-30 101 views
大水坑站B出口,大概行5分鐘就到門口已經聞到好香,晏晝都幾多人!馬鞍山區食好西選擇不多,聽聞呢間餐廳嘅炭燒豬扒同炭燒雞扒好出名,呢間係唔錯嘅選擇!炭燒豬扒飯,豬扒勁大塊~味道好香口,肉質有口感。店員話第一次嚟豬扒係必叫的 果然冇錯 整體方面,小店來講質素吾錯,上菜都快,黎到呢區嘅朋友可以來試試,呢度除咗食物好味,環境都唔錯,坐得好舒服😌未試過嘅朋友推介你哋來試吓呢度嘅燒豬扒同燒雞扒啦~!🍴蔥油炭燒豬扒飯:$78📌泰中意🍽️馬鞍山大水坑村93號地舖

🍴蔥油炭燒豬扒飯:$78

📌泰中意
🍽️馬鞍山大水坑村93號地舖
2024-04-18
$80 (Lunch)
  • 蔥油炭燒豬扒飯
2024-04-26 83 views
好耐冇同朋友黎馬鞍山,今次上網搵左間食泰國嘢既餐廳,見佢地有室內亦有室外位,都幾有氣氛☺️lunch有好多選擇😗今次試左其中一款,味道都好好👍🏻香蒜辣椒欖油鮮蝦蘆筍意粉$80意粉煮得剛剛好,鐘意食辣既朋友仔一定要試下🤓成個意粉不會太辣但蒜香味十足😀鮮蝦大大隻好爽口,蘆筍大大條好有咬口,要試下午餐可+$15追加小食,我都加左個素菜春卷(兩條)上枱既時候仲係熱辣辣,外皮香脆,素菜餡份量好多,配上甜酸醬幾惹味👍🏻Honey Lime Soda 蜜糖青檸梳打 正價$35,跟餐$16佢仲有好多特飲,呢杯甜甜地帶青檸的酸,好飲

香蒜辣椒欖油鮮蝦蘆筍意粉$80

午餐可+$15追加小食,我都加左個

佢仲有好多特飲,呢杯甜甜地帶青檸的酸,好飲
2024-04-26 69 views
以往食開泰國菜都係喺九龍城食,有個朋友介紹話呢間泰中意又平又好食,於是就黎試吓啦!好近大水坑地鐵站, 又係地舖, 好方便易搵!!!主要order左兩款野食~燒豬肋骨伴薯條 $188 (半份) & 泰式拼盤 $118泰式拼盤包括了香葉包雞,單骨雞翼,蝦餅,素菜春卷,仲有魚餅。我由其鍾情香葉包雞, 同之前泰國食係一樣咁好食! 雞翼,蝦餅,春卷,仲有魚餅呢啲炸得好脆, 擺得好齊整打卡又靚!估唔到原來有燒豬肋骨嗌, bbq sauce做出smoky 香又唔會太甜咁, 好美味!!幼身薯條份量一啲都唔細, 炸得脆!

2024-04-23 68 views
馬鞍山不嬲都冇咩野食,估唔到都有啲好野食,今次發現倒一間主打泰西fusion菜既餐廳,味道都有驚喜鹽燒魚配白飯或雜菜沙律 $168鹽燒魚大大條燒得剛剛好,魚肉厚身又夠嫩滑,外皮有少少脆😀可配上檸檬🍋一齊食更惹味套餐可配白飯或雜菜沙律🥗 黎到要試下泰式海南雞配香茅油飯 $75海南雞肉嫩不鞋,旁邊仲有醬汁可以沾,值得一讚個香茅油飯好香,配埋個雞飯食大滿足另外午餐仲可+$15追加小食,今次叫左2款,味道都有驚喜🤤素菜春卷(兩條)春卷外皮香脆,入面滿滿素菜大滿足,可配醬汁一齊食更惹味泰式炸魚餅(3件)炸魚餅大大塊又幾香魚味,加入少少香料令入口更滿足

鹽燒魚配白飯或雜菜沙律 $168

泰式海南雞配香茅油飯 $75

另外午餐仲可+$15追加小食,今次叫左2款,味道都有驚喜🤤
素菜春卷(兩條)
春卷外皮香脆,入面滿滿素菜大滿足,可配醬汁一齊食更惹味

泰式炸魚餅(3件)
炸魚餅大大塊又幾香魚味,加入少少香料令入口更滿足

2024-04-17 42 views
今日晚餐同爸爸兩個撐枱腳,爸爸突然話想食泰國菜,於是帶左佢黎呢間屋企附近就腳嘅”泰中意”食飯。大約6點幾點就黎到,餐廳岩岩開門, 所以一入就有位lu~ 之後我地食物開始多人入黎幫襯同外賣,見到好多人籠呀,好彩我地早左入來咋,呢間勁有人氣!店員安排左我地坐寬敞嘅角落位, 我嗌左煙三文魚忌廉汁意粉, 泰國餐廳但有西式fusion野, 唔錯wor。忌廉汁都夠多同creamy質地, 好好食, 個面仲有蒜蓉包tim。爸爸就嗌左碟泰式海南雞配香茅油飯(半隻), 海南雞真係好滑好嫩肉, 比預期件數多, 兩碟total around $200鬆d, 食物質素絕對對得住價錢!推介

2024-04-15 36 views
相約兩位朋友過黎大水坑呢頭食晚飯聚舊, 作為地膽當然要帶佢地搵d正野。之前bookmark左泰中意, 今次終於齊人一齊黎試。菠蘿海鮮炒飯$108菠蘿炒飯成座山咁高裏面仲有好多料, 唔透通太多費事冇左驚喜, 總之就必嗌好好食。泰式去骨鳳爪沙律 $75好有誠意,夠地道夠曬辣,每隻去骨鳳爪都蘸滿辣椒碎,軟骨都食埋真係好美味可口,調味做到恰到好處,吾會死咸~泰式青咖喱牛腩配薄餅 $138薄餅有兩大塊, 即叫即煎好香噴噴, 青咖喱汁帶有淡淡椰漿及椰奶 ,椰香味濃郁十足, 牛腩軟腍,輕輕咀嚼就能化開~

菠蘿海鮮炒飯$108

泰式去骨鳳爪沙律 $75

泰式青咖喱牛腩配薄餅 $138

2024-04-12 50 views
與好姊妹食飯,搵左間大家都鐘意嘅style嘅餐廳,就係呢間有種小清新泰菜館,啲裝修唔似啲舊式老字號泰國菜館。野食選擇同樣比較新穎,都有啲fusion野夾雜下,價廉物美,係幾好嘅餐廳。呢碟係煙三文魚忌廉汁意粉,上面有個脆香蒜蓉包,材料有煙三文魚外仲有車厘茄。食落啲汁好creamy,不加味精,好好食。叫碟就泰式海南雞配香茅油飯(半隻),啲雞有好多!!!真係好鮮嫩,有三款醬可以點,款款都好食。香茅油飯好香好開胃。甜品係女人第二個胃,大家都搶住食個芒果紫糯米,crazy😂啲芒果鮮甜到咁唔搶真係唔得,紫糯米我不嬲好鐘意,果種質地入口好好食。

2024-04-12 36 views
最近唔算好有胃口,跟住朋友去左呢間位於馬鞍山既泰國餐廳🍴佢地有室內有室外位,今次坐左係出面都好Chill🤤 配埋個靚天氣,好正呀!巴馬火腿雜菜沙律$80沙律菜好新鮮,巴馬火腿既份量好多下,帶鹹香優質即磨咖啡見好多人都推介佢地個咖啡☕️ 跟午餐免費當然要試下,即磨同出面Cafe水準有得揮,好順滑咖啡好有驚喜,真心高質Honey Lime Soda 蜜糖青檸梳打 朋友叫左杯梳打,正價$35,青檸酸甜開胃,加入蜜糖有助中助番酸味好好飲

巴馬火腿雜菜沙律$80

沙律菜好新鮮,巴馬火腿既份量好多下,帶鹹香

優質即磨咖啡

Honey Lime Soda 蜜糖青檸梳打
2024-04-11 31 views
呢間餐廳岩岩開既時候試過一次,雖然以家搬左不過都要番黎試下,今次黎食lunch水準都keep倒🥰 佢地冇室內室外位,想Chill 啲坐出面都唔錯👍🏻泰式海南雞配香茅油飯 $75海南雞好大份冇咩骨,雞肉嫩滑好香雞味🥰另外要讚下佢個香茅油飯好香,就咁食個飯都覺得好好味,大家要試下香蒜辣椒欖油鮮蝦蘆筍意粉 $80個意粉有驚喜😉意粉煮得剛剛好,鮮蝦大大隻好有咬口,幾鐘意佢個香蒜辣椒🌶️辣辣地好惹味 ,值得一試午餐仲可+$15追加小食我就加左素菜春卷 (兩條) 加$15同泰式炸魚餅 (3件) 加$15兩款都好好食,春卷外脆內軟,炸魚餅好彈牙又帶點魚味,味道幾正,一口接一口,食唔停喔,哈哈
泰式海南雞配香茅油飯
泰式海南雞配香茅油飯 $75
海南雞好大份冇咩骨,雞肉嫩滑好香雞味🥰
香蒜辣椒欖油鮮蝦蘆筍意粉

香蒜辣椒欖油鮮蝦蘆筍意粉
素菜春卷
泰式炸魚餅
2024-03-29 57 views
上個月先去完曼谷, 但講到泰式餐廳, 香港嘅都真係唔輸蝕!!泰中意就係其中一間~尋晚黎食點左以下堆野食野飲:泰式拼盤(香葉包雞,蝦餅,素菜春卷,魚餅,單骨雞翼)$118泰式青咖喱牛腩 $108, 配薄餅(2件)$30泰式椰子雞湯 $88蜜糖鹹檸檬梳打$38拼盤嘅各款炸物有兩至三舊,全部煎得金黃香噴噴, 可以點埋旁邊嘅泰式醬料食,好開胃! 泰式青咖喱牛腩, 配薄餅(薄餅cut開有8塊), 青咖喱屬小辣, 岩我程度~泰式椰子雞湯好清甜, 豪無味精味~so nice!配埋杯蜜糖鹹檸檬梳打, 好清涼呀!

尋晚黎食點左以下堆野食野飲:
泰式青咖喱牛腩 $108, 配薄餅(2件)$30
泰式椰子雞湯 $88
蜜糖鹹檸檬梳打$38

2024-03-27 34 views
呢間位於馬鞍山既泰國菜之前食過一次今次lunch再黎食味道同樣有驚喜😀lunch都有好多選擇,除左泰菜仲有fusion菜☺️香蒜辣椒欖油鮮蝦蘆筍意粉$80意粉煮得剛剛好😀鮮蝦大大粒夠彈牙,蘆筍爽口惹味,特別鐘意佢個香蒜辣椒欖油,蒜味香濃辣辣地好惹味。鹽燒魚配白飯或雜菜沙律 $168另一個見隔離枱叫所以試下,鹽燒魚大大條外皮焦香,魚肉嫩滑帶鹹香,配上白飯一流,想冇咁heavy可以揀配雜菜沙律🥗感覺會fresh啲。飲品可配特飲,今次揀左Honey Lime Soda 蜜糖青檸梳打 正價$35,跟餐$16 甜甜酸酸好開胃,有助解膩。另外一杯就揀左凍檸茶$3,正。係呢啲咁好天氣既環境食正野,滿足。

香蒜辣椒欖油鮮蝦蘆筍意粉$80

鹽燒魚配白飯或雜菜沙律 $168

甜甜酸酸好開胃,有助解膩。

2024-03-26 27 views
呢間泰菜之前見倒好多人食,今次黎食lunch 都係好多人,佢地有室內外座位,想Chill啲可以坐出去食😆香草醬鮮蝦意大利粉$80香草醬帶鹹香,鮮蝦彈牙爽口,意大利粉煮得剛剛好,值得一試。巴馬火腿雜菜沙律$80沙律菜好新鮮,巴馬火腿既份量都好多,食既時候有鹹香,估唔到佢地除左泰國菜fusion野都幾好食😋Honey Lime Soda 蜜糖青檸梳打 正價$35跟餐$16今次試左杯梳打,甜甜酸酸好開胃,影相又靚。同埋值得一提,佢地既服務一流好細心,因為我地有老人家,店員主動提出駛唔駛幫我地安排掉位,去一個唔好比冷氣吹住既位,好細心丫😭😭😭今時今日,咁既服務態度,絕對要比5粒星星 👍👍👍👍👍

香草醬鮮蝦意大利粉$80
香草醬帶鹹香,鮮蝦彈牙爽口,意大利粉煮得剛剛好,值得一試。

巴馬火腿雜菜沙律$80

Honey Lime Soda 蜜糖青檸梳打 正價$35
跟餐$16
今次試左杯梳打,甜甜酸酸好開胃,影相又靚。