2019-06-08 6460 views
提起Macaron,唔知大家會稔起La Maison Du Chocolate 定Laduree 定Paul Lafayet呢?平凡既我地比較喜歡Pierre Hermé Paris既馬卡龍。以前佢有分店係Ritz Carlton,工作關係都會放工買黎食😋,後黎得番IFC店就少左食喇😣今日經過就買左盒黎食🥰提提大家,佢係無得散買架,一定要禮盒裝咁買,咁先有個原因買多幾種味道試試😏。Macaron既基本材料係蛋白,杏仁粉,白砂糖同糖霜,見到成份表都覺得甜膩十足,但PHP既macaron 係一啲都唔會令你覺得好似食左成啖糖落肚,佢有魔法令你一啖一啖咁食,食完仲會念念不忘,好邪惡😈而且PHP對於macaron酥脆度同煙韌感比例仲拿捏得好好👍🏻每一隻味都好出色,尤其係開心果同玫瑰,坊間好多開心果味或者玫瑰味既食物都有好假既香精味,特別係玫瑰味會有一種食handcream既感覺🤢,但呢度就無🤤。平凡既我地未去過巴黎食,唔知巴黎出品會不會比香港既更加出色呢?