平時真係好少黎九龍灣,今日有野要係度做,所以留低食餐飯,黎左呢間法國餐廳Solé。呢度有行政套餐,包是日餐湯或沙律,主菜6選1,可以加錢要甜品,咖啡茶或酒類。今日第一次黎,每人叫左一個餐,再加一份甜品分享。麵包籃有牛油餐包兩個,另上一pat牛油。餐包鬆軟,如果係暖或熱既就好啦。是日餐湯係椰菜花湯。我地都揀左沙律。沙律係新鮮沙律雜菜加少量豆角同車厘茄,夠爽脆,調味用黑醋,仲加左好多橄欖。身為食肉獸既我地,當然叫牛同豬啦。炭燒牛側腹扒配沙律及香草烤薯條伴芥末籽燒汁$186 另加一炭燒牛側腹扒一客兩件,叫左3成熟,食落肉質要咬下,牛味就非常濃,肉汁豐富,個芥末籽燒汁好味道。伴有幼身薯條,非常脆口,另上茄汁比你點。沙律雜菜加左黑醋,甜甜地可以平衡薯條既油膩感。低溫慢煮伊比利豬鞍扒配法式烤菜伴燒汁$186 另加一低溫慢煮伊比利豬鞍扒擺盤唔錯,豬鞍扒大大塊,連骨同有少少脂肪,食落都算嫩口,豬味都唔錯,上面加左少少菜苗。個燒汁甜甜地,都好好味。法式烤菜係意大利青瓜各一同茄子一件,多汁之餘味道天然。法式千層酥 加$25 另加一見到呢個甜品就即刻叫,好耐無食千層酥啦,加$25就有真係幾抵。首先賣相非常精

今日第一次黎,每人叫左一個餐,再加一份甜品分享。
麵包籃

沙律

身為食肉獸既我地,當然叫牛同豬啦。

炭燒牛側腹扒配沙律及香草烤薯條伴芥末籽燒汁$186 另加一

低溫慢煮伊比利豬鞍扒配法式烤菜伴燒汁$186 另加一

法式千層酥 加$25 另加一
法式千層酥

見到呢個甜品就即刻叫,好耐無食千層酥啦,加$25就有真係幾抵。首先賣相非常精緻,兩層酥皮夾住同上面都有一層香甜吉士醬,上面有兩片清甜無花果,仲有靚靚食用花,伴碟有兩粒新鮮藍莓同朱古力醬。酥皮都算脆,配少少香甜新鮮水果可以平衡下酥皮既油膩感。
法式千層酥

餐廳裝修同裝飾真係非常靚,座位舒適,有私隱度,適合黎食飯打卡。
2022-05-27
$218 (Lunch)