2021-01-20 110 views
呢排適逢第四波疫情,搞到夜晚六點後禁晒堂食,想約朋友見個面食飯唯有揀日頭時間。呢日嚟到九龍灣MegaBox商場,平時嚟MegaBox行完街多數會上FoodCourt搵下嘢食,今日就嚟到9樓呢間九井壽司。呢間餐廳玩新幹線列車送車概念,落單用平板電腦,唔需要用到實體點餐紙。我地用平板電腦落完單之後,食物就會由新幹線列車送到,而且上菜速度真係好似新幹線咁快,唔洗幾分鐘已經有得食。三文魚親子丼定食三文魚好肥美,色澤尚算靚仔,油脂分佈相當平均。三文魚子晶凝通透,睇到都好開胃。蒲燒鰻魚定食鰻魚夠晒大條,分埋比朋友食仍然綽綽有餘。醬汁好鮮甜,我食鰻魚飯最睇重個醬汁,因為個醬汁如果調味夠鮮甜,撈飯真係冇得輸,所以呢碗飯越食好開胃,事關可以撈汁食晒啲飯。定食跟餐沙律同埋麵豉湯,不過不失,正常水準。火炙三文魚壽司表面輕輕熟,口感好過癮!炸墨魚咀比較少日本舖頭會做呢味小食,食落夠香口,而且溫度好夠!炸軟殼蟹手卷軟殼蟹係好惹人喜愛嘅食材,表面淋少少醬汁,簡單又好味!

三文魚親子丼定食

蒲燒鰻魚定食

定食跟餐沙律同埋麵豉湯,不過不失,正常水準。

火炙三文魚壽司
表面輕輕熟,口感好過癮!

炸墨魚咀
比較少日本舖頭會做呢味小食,食落夠香口,而且溫度好夠!

炸軟殼蟹手卷
軟殼蟹係好惹人喜愛嘅食材,表面淋少少醬汁,簡單又好味!