2021-07-14 2348 views
星期日三位 第一次拜訪。搵門口花了點時間。入到去裝潢很有style,像個lab,梳化很舒服。當時得一個bartender睇場,serve 水,解釋menu,製作cocktail 都很用心。Menu 只有英文,而且比較繁複,後來都無咩心機睇,請bartender介紹。點了ferment cider ,一個upcycled cocktail, 同一杯據朋友口味 speak easy 特調。飲品來到,很是細杯啊,然後入面的冰很大很多,可以真的兩口喝完。我點的upcycle,menu寫是tequila based,所以期待比較濃烈,但原來味道都唔係想像中的濃,而且突出嘅味道並唔係tequila,係有點西洋菜味,酒味唔多出,我以為佢比錯咗我。再問清楚佢話因為杯嘢有mushroom。雖然不似想像,但可能各種複雜的infusion本來就是難以預料的,也是很有趣。這裡很適合打卡聊天酒量麻麻的人。我朋友是酒鬼,感覺太細杯,酒精有點不夠,於是便轉地方了。