2024-01-01 96 views
灣仔 📌 After You Dessert Café 記得2019年因為見到詩雅社交平台好滋味咁食 🥭芒果糯米飯刨冰,我就走咗去泰國朝聖 🤎 軟綿綿又有濃郁既芒果糯米飯刨冰,果種多重嘅口感,令人念念不忘。 2022年 After You Dessert Café 進駐銅鑼灣,但經常排長龍,而家搬遷咗過嚟灣仔利東街,地方大咗少咗人龍,最近我都自私食咗幾次🤭🥭 芒果糯米飯刨冰 $148呢個過江龍嘅刨冰 🍧 外層係軟棉棉嘅冰,內裡混入泰國超甜嘅果肉,特別在真係有糯米飯喺入面,煙煙靭靭,冰底內亦有軟糯的椰汁糯米飯 🤩 而刨冰上面仲有狀似富士山 🗻雲頂嘅香濃椰奶蓋,再以炒香綠豆點綴。 另外 on side 水仙芒果漿 & 新鮮椰奶漿,可按自己喜好再加入醬料。水仙芒果肉細滑多汁,冰感嘅芒果糯米飯,相信只此 After you 一家。喺 After U 食咗好幾次窩夫,佢個牛角窩夫係鬆軟,係新鮮焗起,做到外脆內軟。🧈 牛油焦糖脆餅牛角窩夫 🥐$64牛油 vs 焦糖極為邪惡,脆餅增加囗感, 配上一杯 Americano ☕ 幸福滿滿,減肥又變成一個口號 😌🧀 車打芝士牛角窩夫 配蜜糖🍯$64淡淡的
灣仔 📌 After You Dessert Café

🥭 芒果糯米飯刨冰 $148

🧈 牛油焦糖脆餅牛角窩夫 🥐$64

🧀 車打芝士牛角窩夫 配蜜糖🍯$64
淡淡的芝士鹹香,再加上蜜糖嘅香甜,鹹甜交融,冇違和感,芝士控嘅我覺得唔錯 🧡

☕醇奶特濃鮮奶咖啡 ( 只有熱 )$40
用紙杯嘅拉花其實毋需有期望, 味道方面不過不失。

🔅 總括而言,芒果糯米飯刨冰係有佢個獨特性,亦相信其他舖頭做唔到呢款甜品,只能夠話🍧 價錢係貴,唯有唸 share食均價係Okay 😌 但係窩夫真係性價比低, 如果加埋雪糕要成$80幾蚊,性價比低得很 🥲

💡要注意 所有食品都製作需時💡

2023-12-31
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$100 (Tea)
  • 芒果糯米飯刨冰