2014-12-11
行開尖沙咀影聖誕燈飾,必定去海港城影靚相。近日聽聞海港城近期用姆明做主題宣傳,仲有新開餐廳做賣點,响附近影完相一定去試試。因為知道多人光顧關係,所以避免午飯時間去光顧。而且預左早點時間等位。去到門口見不太多,拿了飛,服務員示意,因為每次客人入來可光顧90分鐘,所以等時間特別長。原來D人拿了飛,就會四圍行街等。聽到呢個都有少少退卻,但一場來到,點都光顧下。好彩附近都有姆明的裝飾,俾遊人影相,邊行邊影都容易消磨時間。大約一個小時,終於可以入到餐廳用餐啦主題餐廳,都係預左食環境多於食食食物質素。姆明餐廳買點都是一樣。餐廳有好多大型公仔俾客人影相留念。我地一行二人,立即點餐醫肚先。原來下午茶餐只得班戟供應,但可配不同的姆明小公仔(客人可帶走作紀念)做陪碟。我地就點左一客「亞美班戟」和「史力奇拿鐵」(即牛奶咖啡latte)。因為製作需時,當然把握時間影下公仔啦!店內有好多公仔俾客人影相,而且每一款都好靚。影左一陣相,有得食啦!先試試杯「拿鐵」先味道當然不是太特別,咖啡味道都算香濃!咖啡最特別是有姆明人物做買點!客人可選擇姆明,亞美,史力奇和樹精。當然見到個拉花公仔咁有特式,真係有少少唔想飲之後就
店內有好多公仔俾客人影相,而且每一款都好靚。
影左一陣相,有得食啦!先試試杯「拿鐵」先
之後就試試個班戟,除左個班戟,間姆明屋係三格的甜品、分別係朱古力慕絲,芒果啫喱和雞蛋布丁
份班戟味道尚算可以。而且因為即時製造,熱道足夠。而且有cream 和士加啤利陪碟,味道不錯。
另外三格的甜品,以慕絲味道最好,朱古力味很甜。啫喱比較硬身,但口感和味道都不錯。相反布丁的味道就尚算一般。但以主題公仔做賣點,外型賣相比質素重要點。
另外餐廳有大的窗口,供客人可觀看維港景色。當天因有郵輪泊岸,只可欣賞郵輪景觀。但二人靠窗以坐,享受咖啡和甜品,談下心,都是一個不錯的選擇。
以主題餐廳來說,下午茶合計約二百元埋單,有公仔供客人任影相,而且餐廳內的餐具都有特色
都算一個不錯的地方。