今日係連休3日嘅最後一日, 聽日又要返工, 嗚...行行下市中心見肚餓, 記起有一次朝早經過泰巷, 未開門已經大大條人龍排隊, 真係咁好食??為咗八卦心態去試.講真下午茶餐嘅選擇款式都算不少, 但都吸引唔到我, 只有"船河"最為吸引. 睇下船河嘅款式都好多下, 今日揀嘅係  --新鮮豚肉船河 $45, 加$12 有優惠價小食 -- 泰瘋香辣魚餅  2件, 飲品+$3 揀嘅係泰式凍奶茶.說真的船河份量夠, 湯底味濃而不過火, 唔口渴, 豚肉略有調味, 肉滑, 河粉細且滑, 唔錯.泰瘋香辣魚餅, 好油, 成個碟底都係油, 打折扣....  味道只食到碧麗珠味(即係香芧味), 食唔出魚嘅質感, 辣味OK食後有點點刺脷.  因為油份及碧麗珠味, 我唔會BUY囉....港式奶茶飲唔少, 泰式嘅未飲過, 可能好多香港人都好鐘意去泰國旅行, 所以都好熟悉, 但N 本身唔LIKE 泰國, 所以九世前去過一次之後再無踏足過 (好似講遠咗, SORRY!)奶茶顏色偏啡橙色, 入口好滑, 唔似港式嘅奶味, 但泰巷調得有點過甜, 下次再來我會叫少甜先得.
今日係連休3日嘅最後一日, 聽日又要返工, 嗚...

為咗八卦心態去試.

飲品+$3 揀嘅係泰式凍奶茶.

2018-06-18
Type of Meal