2014-07-15 1329 views
前言, 雖然本身就o係附近工廠大廈返工, 幾個月前, 有次想去7仔買野, 見到竟然o係個咁癖(我覺得好癖XP)ge地方開左間cafe, o係門口睇左d報導, 仲要sell甜品,心林要搵日黎挑戰下(雖然果時完全冇客, 可能wkday+新開張掛),但事關我公司人煮埋飯, 真係冇咩機會黎到, 之後就唔記得左li間野. 咁岩今日要搞d野冇o係公司食lunch, 整完返公司本身林住嗌大排檔外賣算, 點知咁岩經過li間......終於搵到機會試=] 去到時岩岩1點開門, 睇左一陣meun已有另1枱客, 到差唔多食完再多2枱客,唔似係o係附近住/做野,感覺上已算生意幾好,  (因平時行出黎7仔買野, wkday li d 時間好少有d睇落唔o係附近住/做野ge人) 因為1個人ge關係試唔到太多野, 所以就嗌左1甜1小食, 新鮮士多啤梨窩夫叫完一陣已聞到一陣好香ge窩夫味, 好期待,終於等到黎了, 賣相ok,士多啤梨本身唔算甜, 但因為有淋左士多啤梨醬, 好甜個窩夫真心唔錯, 外脆內軟, 唔會太厚,亦真係有蛋味香味, 配埋雪糕同士多啤梨食時都會食到窩夫ge味,唔會好似出面有d係得舊冇味ge野咁, 淨係

前言,

因為1個人ge關係試唔到太多野, 所以就嗌左1甜1小食,

新鮮士多啤梨窩夫

叫完一陣已聞到一陣好香ge窩夫味, 好期待,
終於等到黎了, 賣相ok,
士多啤梨本身唔算甜, 但因為有淋左士多啤梨醬, 好甜

個窩夫真心唔錯, 外脆內軟, 唔會太厚,
唔會好似出面有d係得舊冇味ge野咁, 淨係食到配料味.
(p.s.因自己唔好勁脆/勁厚ge窩夫, 如偏好勁脆/勁厚, li到窩夫未必滿足到你)
雪糕就一般般, 因我鐘意奶味重ge雪糕, 不過人地先收你$58, 有以上已好滿足=]

玉子野菌煙肉卷 (招牌菜?)

賣相靚唔靚就見仁見智, 但真係特別先,
但希望店主研究下可唔可以縮細舊野,
我已經一條友,唔洗驚對住d fd 'mark'大個口, 但真心唔可以一啖食曬,
因為佢個流心蛋黃係main core,  唔一啖食曬, d黃流曬出黎, 感覺上食唔到精髓,
但真係好食, 再黎應該都會encore, 因本身勁鍾意食流心黃,
但勁怕生蛋白, 叫前都驚有生蛋白, 但好彩係冇ge, o係最下面有d蛋白,已經熟曬,
煙肉同流心黃都係神來之筆, 兩者缺一不可,
如冇左煙肉, 個味會好寡, 如冇左流心黃, 又應該會得咸味.

bouns: 終於唔洗o係餐廳飲水喉過濾水, 加分!

一定要搵fd一齊再去, 挑戰macaroon多士盒!
雖然好難叫得郁d fd黎油塘.....

後記
一向只做cdrom ge我終於寫食評, 除左岩岩食完記憶猶新又o係公司對住電腦好無聊可以打下字扮做野之外,
全因li間cafe ge服務態度, 而家已經好少服務態度咁好ge小店,
因為食甜品先, 到差唔多食完甜品就主動比杯水我, 小小ge野已feel到佢地有heart做好成件事,
亦唔會有黑面人出現,
唔知係出左黎做野要求高左定香港真係變左, 以前係奈唔奈先有服務態度差,
而家無論去賣咩ge舖, 服務態度差已係梗焗ge事,
d人已唔記得左有服務態度li4個字, 已唔記得左劉德華,
希望jim's cafe做奈左都唔會變差,
實有d野係大財團做唔到, support有heart有guts平民實現理想創業!
2014-07-15
$104 (Lunch)
Dining Offer
Others