2018-05-01 1147 views
呢間位於灣仔廈門街嘅The Spice House,係我最鍾意嘅泰國餐廳,鍾意佢地道又抵食。平時多數夜晚嚟幫襯,今日午飯前有嘢做嚟到灣仔,就順便嚟填肚。今日先知原來呢度有午市套餐,就平平地叫左冬蔭功湯河($60),青咖哩豬飯($65),唔使加一,算係合理。要知道灣仔呢一帶午飯時候想揾啲好啲嘅食肆,都起碼$60蚊。好快就端左杯龍眼茶嚟。呢度嘅龍眼茶平時要$20,套餐包埋好着數。比想像中有啲甜,啲冰融埋就差唔多。普普通通嘅冬陰公,就最可以試到一間泰國餐廳嘅水準。飲落先鮮甜後辣,香茅羅勒味重,越飲越上癮。香葉檸檬葉羅勒香茅蝦碎,都可以喺碗湯度搵到,所以點解個湯咁好味就係咁解。蝦🦐唔算好新鮮,但係都有咬口。一碗有四粒魚蛋,落足料而且鮮味彈牙。可以挑剔嘅係,如果有其他配料可以揀就更好。泰式青咖喱就不嬲都會叫嘅,鍾意佢地道又足料。雖然望落可能普普通通,裏面其實除咗上面提及過嘅香料,仲有香菇紅椒茄子🍆翠玉瓜,而且食得出佢哋係先炒過,然後先放落咖哩度,又香又入味。豬肉片雖然賣相一般,食落亦都講唔上係嫩,不過豬味真係好濃,配上咖喱汁,絕對係錦上添花。另外,咖喱汁一啲都唔孤寒,足夠餸晒成碗飯。提提唔係太食

提提唔係太食得辣嘅朋友,可能會覺得呢度嘅菜式都偏辣。