2017-06-05
2022 views
睇到飲食雜誌介紹Pho Bar,評分都幾高,就黎一睹其風采。位處耀華街都幾方便,唔去中環店都食到,可能新開張關係,周四晚上黎都唔full。門口大大落地玻璃,為高高的樓底增加不少空間感。店內簡約的風格,令人感覺好舒服。只有單邊座位,應該係想大家速食。牆上的painting甚有特色,為店帶來不少藝術氣息。餐牌簡單,主要食牛肉粉和豬頸肉粉,加$18可以轉意大利翠肉瓜麵,幾有特色。自己係紙上揀,連配料都得,啱晒D揀飲擇食的人。水樽都有薄荷葉係入面,令清水更fresh!燒豬頸肉撈檬($58)都幾大碗,豬頸肉份量也不吝嗇,個sauce好大碗。加完個sauce先知入面好多蘿蔔蓉,幾特別,撈檬粉唔錯,不但健康,令口感也更豐富。燒豬頸肉有調味過,大塊得黎薄切易入口,唔會燒得太乾,仍然十分juicy。炸蝦卷($36)配沙律醬和越式sauce。蝦卷賣相吸引,外層炸得香脆鬆化,味道也不錯,唯蝦肉太少,有D唔到價。生熟美國頂級牛肉金邊粉($78)都好吸引,牛肉有水準,非常嫩滑,湯底也很美味。每個位都有插制,好適合繁忙的香港人。想試惹味的小食,可以點秘製雞翼($32),包住沙律醬和辣味粉,帶少許spicy,雞翼係
牆上的painting甚有特色,為店帶來不少藝術氣息。
自己係紙上揀,連配料都得,啱晒D揀飲擇食的人。
水樽都有薄荷葉係入面,令清水更fresh!
想試惹味的小食,可以點秘製雞翼($32),包住沙律醬和辣味粉,帶少許spicy,雞翼係開單邊骨,方便進食。用木板上感覺好trendy。