飲食界晌香港真喺變化得好快,就連旺角區都高檔起嚟,就以短短嘅黑布街、白布街為例,就有唔少具質素嘅食店陸續晌度插旗 ,最新一員就喺由佐敦發跡,繼而搬過嚟嘅「下一站...甜品」。多謝店主邀請,令小弟試咗多款甜品。其實黑布街本身已有唔少甜品店,以前嘅「下一站...甜品」所賣嘅都有中有西,較少少港式,但又頗新派,翻睇舊店食評就能略知一二。但新鋪轉型,就擺明主打酒店級甜品,唔喺一般港式乜撈物撈、乜珠物珠之類,反正幾位合伙人都喺出身自萬麗海景酒店嘅甜品師,年資皆不淺,有嘅喺實力,製作自不然大膽啲、天馬行空多啲都得,無拘束 。如果你正正食緊個酒店級嘅甜品,但時空交錯喺坐緊晌松記、綠林,有咩感覺呢?心裡可能有個「錯晒」嘅感覺,所以,店家亦嚟個型格大翻新,全店實木枱椅,部份配置高腳枱椅,開放式廚房,一側書櫃玩味十足,幾把懷舊吊扇,廚房後亦有多組枱椅,走嘅喺甜品吧嘅路線,就算晌旺角區,都有種身處蘇豪嘅感覺 。既然目標清晰,啲甜品要做到酒店水準,自不然要落足心機。從餐牌所見,一共設計咗21款甜品,多樣化嘅組合,配搭見心思,賣相亦花功夫,部份甜品仲加入少少份子料理元素,精彩而有驚喜 ;另外仲有一啲咖啡
;另外仲有一啲咖啡、花茶果茶、無酒精雞尾酒以供選擇。就算一班朋友嚟到,唔喺個個都鍾意食甜品,都可以飲吓嘢
雲呢拿泡沫配榴槤雪葩 $56

就算對榴槤未到鍾愛程度,亦對佢有多少偏好,所以,一見有榴槤雪葩,自自然然就好想一試。「泡沫」系列一共有4款,兩款暖泡(暖朱古力泡沫、暖拖肥泡沫)及兩款凍泡(雲呢拿泡沫配榴槤雪葩、綠茶泡沫)。雲呢拿泡沫喺以芒果肉、榴槤雪葩、雲呢拿泡沫及金柚所組合而成,芒果肉清甜大件,供貨問題,榴槤雪葩改為榴槤雪糕,但依樣香濃馥郁
,雲呢嗱泡沫入口如慕絲般輕柔,而金柚雖未喺當造,食落有少少澀,但飽滿爆汁。整個甜品配搭幾新鮮有趣,當然,最愛喺嗰一球榴槤雪糕啦
雲呢拿泡沫配榴槤雪葩
粟子拿破崙 $55

拿破崙都已經成為唔少甜品店嘅必然出品,因為拿破崙仍然喺大眾喜愛嘅甜品之一,原因都喺因為其鬆脆酥皮,故此,各店嘅酥皮就成為成敗分野。不過,晌「下一站」嘅酥皮跟出面常見嘅有啲唔同,主要個個焗製,一眼就睇得出佢層酥皮喺個別焗製,所以邊位喺圓滑啲,而出面通常喺一大塊做,焗完再裁細合適呎碼做拿破崙。試完「下一站」嘅酥皮,我覺得鬆脆度無乜太明顯分別,但就油份少啲,最主要喺賣相細緻咗
。而中層及面層,唧滿粟子蓉,非香幼滑粉香,濃濃粟子香。此外,裝飾真喺不可不提,先講拿破崙面嘅紅色脆糖,薄透輕巧,薄脆少甜; 3粒「馬令」(Meringue)蛋白脆餅,既有杏仁香,又有煙韌口感。而碟邊仲有少少脆餅碎,反而最有驚喜喺頭尾兩側紅莓乾,初時以為喺啲紅色糖粉,沾一沾先知喺酸香突出嘅紅莓乾
,佩服幾位餅師對依啲細節位都一絲不苟
黑胡椒心太軟配雲呢拿雪糕 $55

心太軟已經成為好多女性嘅心愛甜品,尤其流心一刻,份外興奮。早前去大馬一遊,參觀當地朱古力博物館,試過一款辣椒朱古加,感覺新奇有趣,所以晌度見到「黑胡椒心太軟」,有種莫名衝動想試。賣相相對上兩款平實,唔算太花巧,只喺一抹紅莓漿、少少脆餅碎、朱古力脆豆做裝飾,加多一個雲呢拿雪糕球。一切開,朱古力漿湧流而出,份量啱啱好
,想太多漿不如去Vero Chocolates飲杯濃厚嘅招牌黑朱古力吧!蛋糕唔會太薄太厚,外層帶少少焦脆,雖然個心太軟送到嚟熱呼呼,但會喺「聞」唔到丁點黑胡椒味,不過,一入口先喺濃郁朱古力味,繼而散發一朕眹辣勁,喺一種有層次嘅感受
。以前曾經晌工聯會學過整心太軟,都喺溝成一種朱古力漿落模焗,靠時間控制,做成外層熟成為蛋糕,內層半熟為漿,故此,內外味道一致。但事後再跟店主交流,先知佢哋分兩層用料,外層蛋糕漿以55%朱古力做,內層朱古漿則以70%做
,所以,功夫要多一步,先做好內層嘅「膽漿」雪硬,再放入蛋糕漿中去焗,下次再食真喺要細心留意一下。
Test Tube $65

晌餐牌中見到依款由Mojito(白冧酒啫喱,青檸慕絲,薄荷啫喱)、伯爵茶奶凍配特濃咖啡泡沫、青瓜山葵沙冰(圖:左至右)組成嘅新穎「試管」甜品,出於好奇幾想試,可惜部份「試管」缺少原材料製作,未有緣一試。不過,店主話唔介意都可以試試青瓜山葵沙冰,俾俾意見,所以,都有幸試到1/3支試管。青瓜山葵沙冰,入口冰涼,口味清新,青瓜跟山葵都幾夾,清爽中帶點點辣,非常有趣嘅體會
,個人感覺沙冰再刨得幼細少少,口感更順溜。溫馨提示,沙冰要盡快食,否則溶到底嘅會變成青瓜山葵汁,辣度攻鼻感倍升。
Test Tube
Mango Smoothie $38

甜品做得有質素,故臨尾又想試試佢啲飲品又做成點!初夏下午,外間非常悶熱,熱飲免問,就點咗一杯Mango Smoothie,成份只有鮮芒果肉、牛奶、原味乳酪打成,入口爽快透心、質感柔滑,芒果味自然清甜,唔止解渴,令人立時降溫
。題外話,最初Smoothie登陸香港,見有人譯為「沙冰」,其實唔喺太啱,因為佢又唔喺果汁冰;後尾見有譯為「思慕雪」,小弟就覺得音譯、意譯俱佳;最近,又發現有譯為「思慕昔」,去走個雪字,同沙冰完全劃清界線,而且,加入牛奶令質感真喺幾似奶昔,但又加上乳酪,更健康之餘,亦無奶昔咁甜,真喺一個唔錯嘅譯名
Mango Smoothie
部份甜品都會配上指定雪糕,但為顧及唔同人嘅口味,其實雪糕口味可自由配搭,包括:雲呢拿、朱古力布朗尼、野莓乳酪、曲奇、綠茶、芒果乳酪、青檸雪葩。而額外加$10可加多一球雪糕(只限以上7款口味),非常超值
;若肯俾多少少,加$8雪糕可轉榴槤雪葩,加$15更可多加一球榴槤雪葩
。貨源供應,最好到時向店員查詢。
雖然個價睇起嚟好似唔平,但計及環境,用料質素,製作心思,繁複工序,絕對喺抵食
。再者,所試到嘅幾款甜品,都跟圖片中預期大份,尤其支試管,初時以為佢好細支,哈哈!嚟到「下一站...甜品」,實在樣樣都想試,所以,小心你嘅荷包呀
!講開荷包,最近新學咗一個廣東話謁後語:「老公荷包」,答案在下。再次多謝店主,讓小弟跟同為愛好整甜品嘅友人有個甜蜜、驚喜嘅下午
Other Info. : 膚淺(夫錢)
Type of Meal
Tea