2020-09-21
『 同一個天空,同一個海,呼吸同一樣的空氣, 加上一推老外,吃吃外國菜, 旅行感覺返曬嚟!』一個留在香港,你會覺得自己去了外國的感覺,不論沙灘上正在打沙灘排球的人,還是隔離左右食客,大部份都是外國人, 你還不用坐飛機,只是坐船或轉巴士,就可以當自己去了一個短Trip。選坐露天位置,靠鄰海邊和沙灘,藍天白雲為伴, 感覺悠閒寫意和又點悶熱,幸好加杯500毫升大啤杯的咖啡奶昔,自己都覺得有啲chill。《咖啡奶昔》加大$55+20=$75杯奶昔並不像溶溶地的雪糕那樣口感,是有些奶味冰凍的咖啡一樣,後來向服務員諮詢,服務員好有禮貌幫我攞返去換,但係再出來只是奶味再重呢,成杯都係好似水咁流流地,咖啡味都唔錯。《 迷你豬仔肋骨》 唔知點解旁邊配咗碟茄汁,但又沒有薯條跟, 份量都算足夠,旁邊配了菜絲沙律。豬肋骨嘅燒烤醬很濃味,但焗得非常冧骨肉分離冇牙都可以吃到。《招牌特色薄餅》 配料同樣十足, 招牌即係乜都有腸仔、菠蘿、青椒、火腿、 辣肉腸、洋蔥加上勁厚的芝士,味道不錯,上枱時間亦好快。要了薄批,吃第一件時候都脆卜卜,比起意大利薄批還是厚了一點點,吃第二件時已經唔脆,仲有些飽飽濟濟感覺。陽光海灘,
《咖啡奶昔》加大$55+20=$75
豬肋骨嘅燒烤醬很濃味,但焗得非常冧骨肉分離冇牙都可以吃到。
《招牌特色薄餅》
陽光海灘,樹影婆娑,果然係拍拖最佳配搭,就算雀仔都唔例外。
PS. 因為坐近海邊大樹下,頂帳篷亦不能全部覆蓋每張枱,不停有啲細葉跌落嚟,就當咁樣可以同大自然接觸多啲,不過食嗰時就要小心啲喇!
另外喺餐廳每位食滿120元,並用電子消費比錢,可以去服務處做免費坐車或坐船離開。
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
食物賣相=(滿分20) 15
食物味道=(滿分20) 12
服務質素=(滿分20) 16
裝修整潔=(滿分20) 18(景觀加了不少分)
性價比率=(滿分10) 7
回頭指數=(滿分10) 7