2021-09-30 143 views
今日同朋友去開尖沙咀,一時興起想食泰國菜,就搵咗一間新泰東南亞餐廳,原來佢都有幾間分店個喎哈哈,個人比較鍾意啲咁嘅設計,鍾意影相嘅朋友都可以坐喺張凳嗰度打卡影返張靚相。裡面環境都好闊落,啲枱唔會痴得好埋,燈光暗暗地,又幾有情調窩🙈咁我哋等咗一陣就有位啦,見到幾乎都滿座,員工啲效率都好快,我哋一坐低冇幾耐水同埋餐牌都準備好。上菜速度好快😆我哋一共嗌左四個菜兩杯嘢飲無骨鳳爪沙律佢放咗好多配料啦,同我平時喺街度買呀或者出去食嘅嗰啲都有啲唔同囉,佢入邊放左蕃茄,酸得來啱啱好,唔算辣,唔食得辣嘅人都可以試嚇,好嘢味,椰子水好清甜細份嘅冬陰功湯都夠我哋兩個人飲,佢裡面有一隻蝦,分開咗兩邊嘅,咁兩個人啱啱好半隻,裡面有雜菇,味道好濃郁南瓜焗咖喱海鮮一上菜見到個南瓜好似隻兔子🐰好有特色,眼見有青口,🦐,🐟,🦑,有小小菜,點餐時店員都有問我地要唔要配蒜蓉包,驚食唔使我地就冇配到,蒜蓉包點醬應該更正酥炸香茅魚配青芒果沙律條魚新鮮又大條,炸得岩岩好,點醬配埋青芒沙律一齊吃真係好好吃最後消費人均唔使300蚊,吃得好飽,下次再食

上菜速度好快😆我哋一共嗌左四個菜兩杯嘢飲

無骨鳳爪沙律