2018-03-25
Happy Friday, 放工緊係要食好d去K11陪老公shopping之後,就去隔離街既河內道食飯啦~呢間小店原來3月份星期一至五夜晚7點有抵食套餐,肉眼扒+生蠔+紅酒只係$68,不過我地過左時間lu。小店風格簡約,兩邊有壁畫。每張檯有2個掛鈎方便客人掛手袋,又幾細心喎我地揀左幾個廚師推介~先黎蟹肉南瓜湯,好多蟹肉,帶鮮,南瓜都blend 得好幼滑。蟹肉芒果他他呢個組合係我最愛,牛油果、蟹肉、芒果三層。3樣野一齊食好有層次,牛油果既creamy,蟹肉鮮味加埋芒果酸酸甜甜,好開胃海膽黑松露炒飯呢個真係幾正,店員教埋可以紫菜包住飯同海膽,或者就咁撈飯食。飯有好香既黑松露油味,一粒粒飯煙煙韌韌,放喺韓國紫菜上面,加埋軟棉棉既海膽,多層次既口感,豐富味蕾。點左杯Mocktail : Puppy Love with Lychee Popsicle 上面放左條荔枝雪條,賣相幾得意,食左兩啖都好fresh。而mocktail 主要係玫瑰糖漿同埋蘋果汁。當雪條溶化至整杯飲品,更增加左荔枝既氛芳,整個配搭唔錯:Honey latte 用既係橘蜜,加埋香滑既latte,滋潤又提神:黑啤豬鞍扒加左黑啤令
我地揀左幾個廚師推介~
蟹肉芒果他他
海膽黑松露炒飯
點左杯Mocktail :
:Honey latte
用既係橘蜜,加埋香滑既latte,滋潤又提神
加左黑啤令豬鞍既肉質更鬆軟,同埋帶點麥香。
店員先講解伴碟既提子乾係浸過冧酒,目的係中和青檸既酸,香濃既cream cheese,同埋青檸汁、皮,酸度我覺得啱啱好。香味濃郁既冧酒提子,得4粒實在唔夠喉,太正了
要一讚女店員,跟每一張檯落單、上菜,都好用心又有耐性,感覺親切